Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opravdu uprchlíci v Německu pracují? Migranti zažívají v Evropě peklo

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Muži migranti mají mnohonásobně větší šanci získat práci než ženy migrantky, ukazují údaje Spolkové agentury pro zaměstnanost (BA). Důvodem jsou genderové stereotypy, tvrdí experti. Zprávu přinesl německý deník Bild.

Čísla BA ukazují, že dubnem 2016 a dubnem 2019 se téměř zdvojnásobil počet nezaměstnaných mužů, kteří se stali zaměstnanými či jsou vedeni jako učni. Procento žen, které nastoupily do zaměstnání, se však takřka nezměnilo.

V dubnu letošního roku našlo 7,7% nezaměstnaných migrantů zaměstnání nebo jsou na vstoupilo do učení. Jejich počet vzrostl z 24 000 v roce 2016 na 118 000 v roce 2018.

V případě žen to však bylo jen 1,4%. Jejich počet vzrostl z 7 000 v roce 2016 na 11 000 v roce 2019.

Podle německého Institutu pro výzkum zaměstnanosti (IAB) jsou rozdíly do značné míry dané tradiční kulturou migrantů, kteří pochází často z islámských zemí. Zde role muže je živitele rodiny, zatímco role ženy je pečovatelky o rodinu v domácnosti.

Podle jiných studií ženy migrantky čelí větší míře diskriminace než muži ve vztahu k zaměstnání. Národní agentura pro boj proti diskriminaci uvádí, že někteří zaměstnavatelé v Německu se nesprávně domnívají, že mají právo odpírat ženám právo nosit šátek, což vylučuje mnoho muslimských žadatelek.

Mezi Němci není téměř žádný rozdíl mezi procentem nezaměstnaných mužů a žen, kteří se v průběhu času stávají zaměstnanými. U obou je to více než 8%. Celková míra nezaměstnanosti v Německu v březnu 2019 byla 3,2%.

V únoru 2019 bylo 13% cizinců v Německu oficiálně nezaměstnaných. 50,2% cizinců bylo zaměstnáno. V případě cizinců, kteří uprchli z válečných a konfliktních zón, bylo zaměstnáno 31,7%, dle IAB.

Témata:  Německo uprchlíci nezaměstnanost

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.