reklama

Učitelka v příspěvcích ze 17. května napsala, že její školský obvod Fort Worth je "nabitý" studenty z Mexika bez povolení k pobytu, kteří její školu "ovládli". Obvinila také hispánského zástupce ředitele z toho, že tyto žáky chrání před trestním stíháním.

"Velice bych ocenila cokoliv, co byste mohl udělat pro odstranění ilegálů z Fort Worth," napsala. Výraz ilegál je NYT považován za pejorativní označení imigrantů bez dokladů.

Do tweetu také napsala dvě telefonní čísla a ujistila prezidenta, že vystupuje pod svým pravým jménem. Jednomu z vyšetřovatelů poté řekla, že obdržela řadu zpráv, ve kterých ji lidé nazývali rasistkou, a nahlásila to proto na policii.

V dalším vzkazu z 22. května napsala Trumpovi: "Vážně potřebuju kontakt na někoho tady ve Fort Worthu, kdo by aktivně vyšetřoval a odstraňoval ilegály, kteří jsou ve veřejném školství."

Škola už chování učitelky dříve vyšetřovala, někteří studenti jí nařkli z pronášení rasistických poznámek.

"Rád bych vás znovu ujistil o našem příslibu přivítat v obvodu každé dítě a přistupovat k němu důstojně a s úctou," reagoval na facebooku na incident vedoucí místního školského obvodu.

V roce 2018 uvedlo 35 procent obyvatel města Forth Worth, že je hispánského či latinskoamerického původu, což je jedno z nejvyšších čísel v USA.

Ve zjitřené atmosféře okolo migrace vyvolala ve Spojených státech tato kauza značný rozruch. Trump se dlouhodobě snaží snížit počet migrantů mířících do USA přes mexickou hranici, kam posílá vojenské posily a hodlá podél hranice vybudovat bariéru.

USA také pohrozily, že uvalí na veškeré zboží z Mexika pětiprocentní clo, pokud středoamerický stát nezastaví příliv migrantů do USA. Clo by se mělo postupně každý měsíc o dalších pět procentních bodů zvyšovat až na úroveň 25 procent. Spojené státy mají dnes s Mexikem o situaci jednat na vysoké úrovni.