reklama

Organizátoři tvrdí, že do ulic vyrazilo přes milion lidí, což by znamenalo, že dnešní protestní akce byla největší od roku 1997, kdy se někdejší britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Policejní odhady jsou ale výrazně nižší.

Deník China Daily sporný zákon v úvodníku označuje za velmi potřebný. "Kterýkoli spravedlivý člověk by novelizaci zákona považoval za oprávněnou, za rozumný zákon, který v Hongkongu posílí právní řád a zjedná spravedlnost," stojí v úvodníku. "Některé obyvatelé Hongkkongu ale ošálil opoziční tábor a jejich zahraniční spojenci, takže podporovali kampaň proti vydávání (osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny)," napsal list China Daily.

Opozice demonstranty podle čínského deníku využila "jako pěšáky" k poškození místního parlamentu, zatímco "zahraniční síly" využili příležitosti k oslabení Číny tím, že se pokusí vyvolat v Hongkogu chaos. O které zahraniční síly se jedná, list China Daily nenapsal.

Sporný návrh extradičního zákona předložený hongkongskou vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu. Lidé vydaní do Číny by tam mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům, tvrdí demonstranti.

Znepokojení návrh zákona vyvolal i u zahraničních vlád. Některé z nich varovaly, že zákon by mohl neblaze ovlivnit reputaci Hongkongu jakožto důležitého finančního centra.

Skupiny hájící lidská práva opakovaně upozorňují, že v Číně dochází ke svévolnému zatýkání a mučení, že zadržení mohou být k přiznání donuceni a právního zástupce se domohou jen s potížemi.

Podle dalšího čínského deníku Global Times protesty jen "politicky rozjitřily" rutinní zákonodárný proces. Hongkongská vláda podle listu neustoupí.

V pevninské Číně se o protestech neinformovalo. Vyhledávání na sociální síti Weibo, čínské obdobě twitteru, uživatele odkázalo na hongkongské noviny, které straní Pekingu. Zprávy BBC a CNN o protestech nebyly v Číně přístupné.

Hongkong zaručuje zákonem svým obyvatelům nezávislou justici a rozsáhlé osobní svobody, včetně svobody projevu. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.