Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka v Perském zálivu by byla chyba, varuje tajemník OSN

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Svět si nemůže dovolit konfrontaci v oblasti Perského zálivu. V reakci na dnešní útok na dva tankery v Ománském zálivu to řekl generální tajemník OSN António Guterres, který hovořil o "bezpečnostním incidentu". USA chtějí věc předložit na dnešním jednání Rady bezpečnosti OSN. Znepokojení vyjádřila Británie, Francie a také Liga arabských států (LAS), Rusko připomenulo, že se zatím neví, co se přesně stalo.

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové řekl, že útoky na civilní lodě jsou naprosto nepřijatelné a Británie je připravena podílet se na vyšetřování. Mluvčí zdůraznil, že je naprosto zásadní zajistit volnou plavbu těmto lodím.

Francouzské ministerstvo zahraničí se vyslovilo pro zdrženlivost a rovněž požaduje zachování svobodné plavby.

Generální tajemník LAS Ahmad Abú Ghajt vyzval RB OSN, aby zakročila proti těm, kdo nesou odpovědnost, a aby zajistila bezpečnost v oblasti Perského zálivu.

Americký velvyslanec při OSN Jonathan Cohen považuje útoky na obchodní lodě za nepřijatelné. Událost v Ománském zálivu podle něj vyvolává vážné obavy a USA ještě dnes hodlají předložit v RB OSN téma bezpečnosti a svobody plavby.

Saúdská Arábie považuje dnešní incident za závažné stupňování napětí v oblasti.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že je zatím brzo dělat závěry, protože stále chybí informace. "Nikdo neví, co za tím je," řekl.

V Ománském zálivu, poblíž Hormuzského průlivu, jímž vede klíčová trasa ropných tankerů, dnes byly zaznamenány výbuchy na dvou obchodních lodích, jedné norské, druhé japonské. První z nich začala hořet. Ani jedna se nepotopila a údajně z nich neunikly toxické látky. Všech 44 námořníků bylo evakuováno. Zatím se pouze spekuluje, co výbuchy způsobilo, hovoří se o magnetických minách nebo o torpédu. K akci se nikdo nepřihlásil.

Na událost okamžitě reagoval ropný trh zvýšením cen ropy o čtyři procenta. Analytici upozornili, že podobné útoky mohou narušit zásobování světového trhu a vyvolat ozbrojený konflikt, do nějž se zapojí Írán. "Stačí jakýkoli omyl v propočtu a může se rozpoutat konfrontace," varovala Elizabeth Dickinsonová z analytického pracoviště International Crisis Group.

Londýnské centrum Capital Economics dnešní útoky považuje za novou známku zhoršování geopolitického napětí v regionu. "Roste riziko, že z toho vznikne konflikt. Stačí jediný omyl, nedorozumění. To, že se ty útoky opakují, znamená, že riziko roste," uvedlo středisko.

Podobný útok byl v Perském zálivu zaznamenán také v květnu. USA ho tehdy připsaly Íránu, který to ale popřel.

Témata:  Irák USA António Guterres

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.