Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové jaderné testy v KLDR? Muž ze CIA prozradil, co by následovalo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Ačkoliv byl singapurský summit historicky prvním jednáním mezi nejvyššími představiteli USA a KLDR, nedokázal přinést žádný posun ke skutečné denuklearizaci Korejského poloostrova, konstatuje Bruce Klinger v komentáři pro server National Interest. Bývalý analytik CIA, který nyní působí v think tanku The Heritage Foundation, dodává, že mnozí zpočátku chybně zaměňovali pompéznost za progres.

"Již neexistuje jaderná hrozba Severní Koreje...vyřešil jsem ten problém," cituje Klinger nadšené prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa. Připomíná ovšem, že po Singapuru nahradila naději skepse a je zjevné, že USA a KLDR se nadále velmi rozcházejí ve své definici denuklearizace i způsobů jak jí dosáhnout.

Singapurský a následný hanojský summit ukázaly, že severokorejský vůdce Kim Čong-un není ochotnější vzdát se jaderného arzenálu, než byli jeho otec a děd, deklaruje analytik. Dodává, že Spojené státy jsou dlouhodobě kritizovány za neochotu účastnit se summitů, dokud diplomaté neuzavřou příslušnou dohodu, ale Trumpův netradiční, opačný přístup není v omezování jaderných ambicí Pchjongjangu o nic efektivnější.  

"Větší diplomatická aktivita, včetně nejvyšší úrovně, může zkrátka potvrdit nepřekonatelné rozdíly," píše odborník. Konstatuje, že KLDR se nyní sama vrátila do izolace, odmítá opakované pobídky amerických i jihokorejských diplomatů k obnově dialogu a tamní režim dokonce neguje jihokorejské snahy poskytnout severnímu sousedovi humanitární pomoc, a tak je těžké vyjednávat se zemí, která pomyslně neodpovídá na dopisy a nezvedá telefon.

USA podrývají svou politiku maximálního tlaku

Politika "maximálního tlaku" realizovaná Trumpovou administrativou zahrnuje ekonomické sankce, vojenské odstrašování a diplomatickou izolaci, ale prezident naneštěstí všechny tyto pilíře oslabuje, kritizuje bývalý zpravodajec. Připomíná, že Trump od setkání s Kimem brání dalším sankcím, ohrožuje spojenecké vazby a obranné kapacity rušením vojenských cvičení a vřele chválí severokorejského vůdce navzdory jeho zločinům proti lidskosti.

Trumpova administrativa začala tvrdě a v prvních osmi měsících uvalila na KLDR více sankcí než Obamova administrativa za osm let, poukazuje Klinger. Vysvětluje však, že na rozdíl do svých předchůdců Trump plně nevynucuje americké zákony, včetně těch chránících americký finanční systém, a tak bez ohledu na siláckou rétoriku jeho administrativy tlak na Pchjongjang "maximální" nikdy nebyl.

V roce 2018 Trump oznámil, že neuvalí sankce na tři stovky severokorejských organizací porušujících americké zákony a rezoluce OSN, jelikož by to bylo před setkáním s Kimem neslušné, navíc za situace, kdy rozhovory s KLDR probíhají "tak vřele", konstatuje expert. Dodává, že Trumpova administrativa rovněž nepodnikla akce proti dvanácti čínským bankám, které Kongres označil za možné zdroje praní špinavých severokorejských peněz, a letos v březnu prezident zastavil sankce uvalené na tyto banky americkým ministerstvem financí.

Trumpova veta budou dále oslabovat americké nátlakové kroky a podrývat mezinárodní snahy přimět severokorejský režim k denuklearizaci, obává se analytik. Rozhodnutí zastavit plány na utužení sankcí považuje za odraz nesouladu v americké politice, který vyvolává pochybnosti o tom, zda USA uvalí další sankce na KLDR, dokud budou jednání s Kimem pokračovat.

"Po singapurském summitu Trump jednostranně zrušil spojenecká vojenská cvičení," pokračuje Klinger. Doplňuje, že USA a Jižní Korea dosud odvolaly nejméně jedenáct společných cvičení a omezily vojenský výcvik, ale Washington za tento ústupek nezískal žádnou diplomatickou či vojenskou protihodnotu, jelikož severokorejská vojenská cvičení nadále pokračují.

Trumpovo vřelé přijímání Kima, který je na sankčním seznamu OSN kvůli porušování lidských práv, jde proti snaze USA diplomaticky KLDR izolovat, deklaruje bývalý pracovník CIA. Doplňuje, že od Singapuru neprojevuje prezident ochotu kritizovat severokorejské zločiny proti lidskosti a dobrý osobní vztah obou politiků je považován za důvod, proč nebyly uvaleny další sankce.

Mraky na obzoru?

Trump momentálně označuje za měřítko úspěchu pokračování severokorejského moratoria na jaderné a raketové testy, uvádí expert. "Jen nechci testy. Dokud nebudou testy, jsme rádi," cituje šéfa Bílého domu. Připomíná, že prezident zlehčoval nedávný test severokorejských raket krátkého dosahu, ačkoliv jeho ministr obrany i zahraničí a poradce pro národní bezpečnost událost označili za porušení rezoluce OSN.    

Absence jaderných roznětů či testů raket dlouhého doletu neznamená, že severokorejská hrozba zmizela, deklaruje Klinger. KLDR podle něj pokračuje v produkci zhruba sedmi jaderných hlavic ročně, rozšiřuje svá zařízení pro výrobu štěpného materiálu, hlavic, raket a raketových odpališť a jak v lednu 2018 podotkl tehdejší ředitel CIA Mike Pompeo, Pchjongjang dělí jen pár měsíců vývoje od zisku technologie schopné udeřit na americké území atomovou zbraní.

Kim také vzkázal, že jeho trpělivost není bezmezná, a varoval, že koncem roku podnikne nespecifikovaná tvrdší opatření, pokud Washington nezaujme pružnější vyjednávací postoj, nastiňuje analytik. Podotýká, že Spojené státy momentálně podmiňují třetí summit pokrokem v jednání o denuklearizační dohodě na pracovní úrovni, ale jak přiznal Trumpův poradce John Bolton, malý progres po Singapuru loni v prosinci posílil názor šéfa Bílého domu, že je nutná další schůzka s Kimem.

"Je nejasné, zda Trumpova administrativa bude nadále hájit preventivní vojenský úder na Severní Koreu, pokud tamní režim bude pokračovat v jaderných a mezikontinentálních raketových testech," připouští odborník. Zdůrazňuje, že na Korejský poloostrov by se však zajisté vrátilo větší napětí a menší předvídatelnost.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy