Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kampaň pro brexit je v podstatě Trumpova s lepším účesem, řekl ministr. Lidé zuří

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.wikipedia.org

Londýn - Referendum o brexitu je momentálně tématem číslo jedno. Ať už hlasování 23. června dopadne jakkoli, zásadní změny čekají Británii i Evropskou unii.

Pokud budou Britové hlasovat pro EU, možná odstoupí někteří ministři podporující brexit. A i když bude výsledek zřejmě těsný a protiunijní strana se bude cítit posílena a frustrována, celá věc by měla být pro dohlednou budoucnost uzavřena.

Předpokládá se, že dříve nebo později by musel odstoupit premiér David Cameron a možná by letos došlo i na předčasné volby. Brexit by ale mohl především ohrozit soudržnost Británie. Skotská vláda již uvedla, že pokud vyhraje brexit a Skotové budou přitom hlasovat pro EU, zorganizuje další referendum o samostatnosti, které by tentokrát mělo mnohem větší šanci než před dvěma lety. Oříškem by také bylo Severní Irsko, kde by mohly vzniknout přechody na hranicích s Irskou republiku a mohl by být ohrožen křehký klid v Ulsteru.

Podobná nejistota vládne kolem způsobu britského odchodu z EU. Jasné je jen to, že podle článku 50 by obě strany měly dva roky na jednání o desítkách smluv, jichž je Británie jako člen EU součástí. Je prakticky vyloučené, aby se to stihlo, jak naznačil i předseda Evropské rady Donald Tusk, podle něhož bude třeba aspoň sedmi let. Nabízí se otázka, zda budou mít všichni zájem o hladký rozvod, nebo zda to bude chtít Brusel, tedy ostatní členské státy, Británii "osladit" - i proto, aby se další země nechtěly řídit britským příkladem.

Řešily by se i relativně podružné otázky - jak bude Británie vyjednávat v přechodném období na ministerských radách nebo vrcholných schůzkách EU, co se stane s britským předsednictvím v roce 2017, případně co bude s britskými europoslanci či zaměstnanci unijního aparátu.

Mnohem podstatnější je, co by bylo dál s unií, která prochází nejistým obdobím i bez brexitu. Bez Británie bude bezpochyby slabší a některé země se obávají dalšího posílení vlivu Německa a Francie. Kampaň Remain (Setrvání) tvrdí, že oslabena bude i Británie. Kampaň Leave (Odejít) se domnívá, že odchod uvolní zemi ruce a přinese jí opravdovou svobodu.

Především by ale hrozilo riziko další dezintegrace EU

Řada politiků na kontinentě varuje, že po brexitu budou referenda požadovat strany v dalších zemích. Britové měli vždy vůči ostatní Evropě odstup, ale Evropská unie jako taková pro britské voliče nebylo podstatné téma. Mnohem více je nyní ovlivňuje imigrace, především z postkomunistických zemí EU, hlavně z Polska a Rumunska, ale i z ČR.

Některé komentáře připomínají ironii toho, že Británie bývala donedávna stoupencem rychlého a širokého rozšiřování EU - právě kvůli tomu, aby se rozředil vliv Německa a Francie a oslabila se centralizace EU.

Evropa byla vždy pro torye ožehavým tématem. Stála v 90. letech u volební prohry někdejšího premiéra Johna Majora a pak byla dlouhá léta tabu. Ale dostihla i Camerona, který již při zvolení do čela strany v roce 2005 slíbil referendum k lisabonské smlouvě o reformě unijních institucí, ale slib už nestačil splnit a řadu euroskeptických spolustraníků tím popudil.

A po vítězných parlamentních volbách v roce 2010 se dostala do Dolní sněmovny řada nových protievropských konzervativních poslanců. Kromě toho začala posilovat Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která bere hlasy hlavně toryům. Cameron poprvé oznámil úmysl uspořádat referendum před třemi lety a nakonec z něj loni udělal předvolební slib. Vyjednal pak v Bruselu nějaké dílčí ústupky a na jejich základě referendum vyhlásil.

Cameron vede kampaň ve prospěch Remain, ale protože před tím Brusel soustavně kritizoval, je pro mnoho voličů v nové roli nedůvěryhodný. Nejen probrexitová kampaň mu tento rozpor připomněla. Při jedné z televizních debat se ho moderátorka zeptala, proč tedy referendum vypisoval, když tvrdí, že brexit by mohl ohrozit mír v Evropě.

Brexitu pomáhá i obecné rozhořčení řady voličů vůči tradiční politice a sociálním poměrům. Podle institutu YouGov si jen 11 procent Britů myslí, že svět se stává lepším místem. "Je spousta lidí, kteří si myslí, že přišli zkrátka a jsou kvůli tomu zatraceně naštvaní," řekl FT zástupce YouGov Anthony Wells.

Podle bývalého britského ministra zahraničí Williama Haguea jsou stoupenci brexitu i Trumpova kampaň "transatlantickým zrcadlem" hněvu vůči cizincům a politikům. "Kampaň pro brexit je v podstatě Trumpova kampaň s lepším účesem," napsal Hague.

Témata:  Velká Británie Brexit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.