Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová je skvělá. Trump navzdory sporům ocenil vztahy s Německem

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Americký prezident Donald Trump na dnešním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na okraj summitu velkých světových ekonomik G20 v japonské Ósace ocenil rostoucí obchodní vztahy mezi oběma zeměmi. Informovala o tom japonská agentura Kjódó. Jiné agentury si všímají toho, že i přes spory právě třeba kvůli obchodu nebo odlišné názory na ochranu klimatu Trump šéfku německé vlády nazval "úžasnou osobou" a "skvělou přítelkyni".

Vzájemný obchod podle Trumpa již dosáhl vysoké úrovně a dodal, že tato úroveň ještě více poroste. Merkelová uvedla, že německé firmy ve Spojených státech uskutečňují velké investice, čímž se podle Kjódó snažila předejít Trumpově kritice toho, že Berlín je v obchodování s Washingtonem ve výrazném přebytku.

Am Rande des #G20-Gipfels trifft Kanzlerin #Merkel US-Präsident Donald Trump zum Gespräch. Themen waren u.a. Handel, die Lage in Westafrika und Libyen sowie Iran. @Potus #G20OsakaSummit pic.twitter.com/RPiVof02Wn

— Steffen Seibert (@RegSprecher) 28. června 2019

Trump s Merkelovou na bilaterálním jednání diskutovali rovněž o Íránu a jeho jaderném a balistickém programu, o situaci v zemích v oblasti afrického Sahelu, o podpoře ekonomických reforem na Ukrajině a o složitém obchodním vyjednávání mezi USA a Čínou.

Agentura DPA připomíná, že od Trumpova nástupu do Bílého domu jsou vztahy mezi vládami Spojených států a Německa napjaté. Trump bojuje proti vysokému německému obchodnímu přebytku vůči USA a patří také k velkým kritikům německo-ruského plynovodu Nord Stream 2.

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová Summit G20

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy