Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zase způsobil poprask. Na summitu G20 se srdečně bavil s kontroverzními politiky

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Americký prezident Donald Trump byl v první den summitu skupiny G20 v japonské Ósace vidět v přátelském rozhovoru s několika kontroverzními světovými vůdci, včetně saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, brazilského prezidenta Jaira Bolsonara a ruského prezidenta Vladimira Putina. Všimla si toho agentura AFP.

Před tradičním pózováním pro společnou fotografii se americký prezident připojil na pódiu k Putinovi, prohodil s ním pár slov a poplácal ho po zádech. Později, když spolu oba představitelé zasedli k bilaterální schůzce na okraj summitu, Trump zažertoval na ožehavé téma údajného vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb.

Při společném fotografování Trump podle novinářů dlouhou dobu srdečně hovořil se saúdskoarabským korunním princem bin Salmánem, vedle kterého také na snímku stojí. Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnes Callamardová přitom minulý týden doporučila zahájit vyšetřování korunního prince a dalších představitelů království v souvislosti s loňskou vraždou novináře Džamála Chášukdžího v Istanbulu.

S bin Salmánem má Trump ještě v sobotu naplánovanou pracovní snídani, při níž budou oba činitelé podle předpokladů jednat o tom, jak vyvinout maximální tlak na Írán ohledně jeho jaderného programu.

K dvoustrannému jednání zasedl dnes Trump také s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem, který je často kritizován za své xenofobní či rasistické výroky, kvůli nimž bývá označován za krajně pravicového politika.

"Je to mimořádný člověk, Brazilci ho milují," prohlásil dnes Trump, který si očividně s brazilským prezidentem notoval. "Patřím už dlouhou dobu k vašim velkým obdivovatelům, byl jsem jím ještě před vaším nástupem do Bílého domu," řekl Bolsonaro Trumpovi.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Mohamed bin Salmán Jair Bolsonaro Summit G20

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy