Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderná katastrofa odvrácena? Rusko a USA opět jednají o "pražské dohodě" START

Jaderný výbuch
Jaderný výbuch
Foto: Pixabay

Spojené státy a Rusko zahájily konzultace o prodloužení smlouvy o omezení strategických jaderných zbraní (START). Na závěr summitu velkých světových ekonomik G20 v japonské Ósace to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu také prohlásil, že Rusko učiní všechno pro zlepšení vztahů s USA.

Putin dal už začátkem tohoto měsíce najevo, že nechá za dva roky vypršet novou smlouvu START, neprojeví-li Spojené státy zájem o její prodloužení.

Nynější dohodu START 3 podepsali v dubnu 2010 v Praze tehdejší prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medveděv a Barack Obama. Její platnost končí v roce 2021. Rusko a Spojené státy se v poslední době vzájemně obviňují z porušování odzbrojovacích dohod.

Putin dnes prohlásil, že Moskva a Washington pověřily své ministry zahraničních věcí zahájením konzultací o prodloužení smlouvy START 3.

"Ale ještě se nedá říct, zda to povede k jejímu prodloužení," prohlásil ruský prezident. Ten se už v pátek v Ósace sešel k dvoustranné schůzce se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. "Bylo to dobré setkání, velmi pragmatické," pochvaloval si dnes Putin.

Šéf Kremlu dnes také zdůraznil, že Rusko udělá pro zlepšení vztahů se Spojenými státy všechno, co může. Na novinářský dotaz, zda je pravděpodobné, že Spojené státy uvalí na Rusko nové sankce, Putin odpověděl, že je na rozhodnutí Washingtonu, jak nejlépe budovat vztahy s Moskvou.

Témata:  Vladimír Putin smlouva START Summit G20 Rusko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy