Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina a USA zastrašují Rusko? V Černém moři začaly velké vojenské manévry

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: navy.mil

Za účasti vojáků z dvou desítek zemí začalo dnes na jihu Ukrajiny a v severozápadní části Černého moře ukrajinsko-americké vojenské cvičení Sea Breeze 2019. Oznámila to dnes agentura Interfax Ukrajina. Cílem cvičení je podle ní procvičit plnění úkolů na zemi, na moři, pod vodou a ve vzduchu podle norem Severoatlantické aliance.

Podle scénáře manévrů se nepřítel má pokoušet zablokovat plavbu v ústí Dunaje, zatímco hlídkové čluny ukrajinských pohraničníků se budou snažit svobodu plavby zajistit.

MT @USNavyEurope: Today - The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer #USSCarney arrived in Odesa, Ukraine, for a scheduled port visit as part of multinational #ExerciseSeaBreeze 2019. #SB19 #SeaBreezehttps://t.co/0RCMywnCS4 pic.twitter.com/MUoqK4qOon

— U.S. Navy (@USNavy) 1. července 2019

Ke stabilizaci situace v ohnisku krize bude vyslána skupina lodí různých států, které při této příležitosti mají mimo jiné procvičit palbu ze všech zbraní, ochranu před útokem diverzantů, záchranu "muže přes palubu" či nasazení speciálních sil.

Cvičení Sea Breeze se podle dohody mezi ministerstvy obrany USA a Ukrajiny konají každoročně od roku 1997. Letošních manévrů se má zúčastnit 32 lodí, 24 letadel a více než 3000 vojáků.

Zahraniční lodě podle listu Ukrajinska pravda připluly s vlastními zásobami na dva týdny, do Oděsy také poprvé připlul futuristicky vyhlížející americký rychlý transportní katamarán Yuma, zatímco britský transportní letoun A400 dopravil do Oděsy jednotku speciálních sil.

Témata:  Ukrajina Armáda Ukrajina U.S. Navy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy