reklama

Zákaz kouření se v Rakousku vrátil do hry kvůli rozpadu koaliční vlády lidovců a svobodných v čele s kancléřem Sebastianem Kurzem. Vláda padla v důsledku květnového skandálu kolem videa, na němž si tehdejší šéf Svobodných a pozdější vicekancléř Heinz-Christian Strache před rakouskými volbami v roce 2017 říká domnělé neteři ruského oligarchy o volební pomoc výměnou za přidělení státních zakázek. Rakousko má nyní přechodnou úřednickou vládu a na konci září zemi čekají předčasné volby.

Svobodní, kteří se pokládají za obhájce zájmů majitelů restaurací, si v pravicové koalici vymínili, že už schválený zákaz kouření v restauračních zařízeních koalice zase zruší. Zákaz tak nakonec ani nevstoupil v platnost. Nyní v parlamentu pro normu zvedli ruku poslanci všech ostatních stran včetně lidovců.

Návštěvníci rakouských restaurací, hospod či barů si nyní budou smět zapálit pouze na letních zahrádkách a v podobných prostorech. Dosud alpská republika platila za jeden z posledních rájů kuřáků v Evropské unii.

Rakouský zákaz se bude vztahovat i na elektronické cigarety či vodní dýmky. Kouřit se od listopadu nebude smět ve všech veřejných prostorech, kde se vyrábí, zpracovává, podává nebo konzumuje jídlo a pití. Platí to i pro hasičské bály, slavnostní stany, víceúčelové prostory či školní zařízení.

"Zdá se, že puritáni, farizejové a hlasatelé politické korektnosti dlouhý zápas vyhráli," konstatoval dnes poslanec FPÖ Peter Wurm. Kdo si bude v hospodě chtít i v budoucnu zapálit, musí podle něj 29. září ve volbách do Národní rady hlasovat pro jeho stranu.

"Dnes je den politické radosti," těšilo naopak šéfku SPÖ Pamelu Rendiovou-Wagnerovou. Za širokou podporu protikuřáckému zákonu poděkovala rakouská ministryně zdravotnictví Brigitte Zarflová.