Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Notre-Dame není bezpečno. Okolí je kontaminované

Požár katedrály Notre-Dame
Požár katedrály Notre-Dame
Foto: Twitter

Okolí pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v polovině dubna poničil požár, zůstane kvůli vysoké míře znečištění olovem nadále uzavřené. Dnes o tom informovaly zdravotnické úřady v Paříži. Prostor má být znovu vyčištěn, uvedla agentura DPA. Olovo bylo použito hlavně ve střešní konstrukci a v krytině věže. Při požáru se roztavilo a znečistilo okolí.

Úřady tvrdí, že hodnoty znečištění olovem v bytech poblíž katedrály jsou pod zákonem stanovenými limity. Měření na veřejných místech občas vykazovala nadlimitní hodnoty. Není ale jasné, nakolik to souvisí s požárem katedrály. Do budoucna se chystají další testy.

Investigativní internetový portál Mediapart v uplynulých dnech napsal, že hodnoty znečištění olovem v okolí katedrály přesahují 400 až 800krát povolené normy. Městu portál vytkl, že výsledky měření zamlčuje. Zdravotnický úřad ale tvrdí, že od ničivého požáru s veřejností "komunikuje transparentně".

DPA připomíná, že otrava olovem může mít pro lidi, zejména děti, závažné zdravotní následky. Tento kov poškozuje centrální nervovou soustavu, může také poškozovat ledviny.

Témata:  katedrála Notre-Dame požár katedrály Notre-Dame

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.