Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jih Kalifornie zasáhlo další mocné zemětřesení

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jih Kalifornie v pátek večer tamního času (dnes brzy ráno SELČ) zasáhlo další silné zemětřesení. Americká geologická služba USGS uvedla, že podle předběžných měření mělo sílu 6,9 stupně až 7,1 stupně.

Oblast zažila už ve čtvrtek nejsilnější zemětřesení za posledních 20 let, mělo sílu 6,4 stupně. Po něm následovala série 1700 slabších následných otřesů, uvedla agentura AP.

Po pátečním zemětřesení je zatím hlášeno několik lehce zraněných a poškozené budovy. Epicentrum se stejně jako ve čtvrtek nacházelo u města Ridgecrest v Mohavské poušti asi 240 kilometrů severovýchodně od Los Angeles. Otřesy trvaly asi půl minuty a cítit byly podle USGS nejen v Los Angeles, ale i v Mexiku.

Kalifornie je protkána tektonickými zlomy považovanými za nejaktivnější na světě. K nejnebezpečnějším v této oblasti patří zlom San Andreas, který protíná San Francisko a táhne se severně od Los Angeles ve vzdálenosti 65 kilometrů.

Témata:  USA zemětřesení

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy