Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU už nemá takové zvučné jméno ve světě. Příznivci brexitu mají navrch

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn/Berlín - I nové průzkumy ukazují náskok příznivců brexitu. Před odchodem Británie z EU dnes varoval německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Podle jeho slov ztratí unie zvučné jméno ve světě.

Fakt, že se zvyšuje počet lidí, kteří by hlasovali pro odchod Británie z unie, ukazují průzkumy už od minulého týdne. Vítězství zastánců brexitu nově předpověděly sondáže společností Ipsos MORI a Survation. Z čerstvého průzkumu Ipsos MORI pro list Evening Standard vyplývá, že pro odchod z EU by nyní hlasovalo 53 procent lidí, proti by jich bylo 47 procent.

Britský deník upozorňuje, že v rámci průzkumů společnosti Ipsos MORI mají odpůrci členství Británie v osmadvacítce tentokrát převahu vůbec poprvé od chvíle, kdy premiér David Cameron v roce 2013 vypsání referenda slíbil. Průzkum započítával do výsledků i nerozhodnuté voliče.

Sondáž agentury Survation ukázala, že pro brexit by nyní hlasovalo 45 procent lidí, proti odchodu z EU by bylo 42 procent Britů.

Němci proti brexitu

"Pohled světa na Evropu by se změnil. Byli bychom považováni bychom za kontinent, na jehož soudržnost se nelze spolehnout," řekl podle deníku Bild Gabriel o důsledcích brexitu.

Podle něj musí mít EU na zřeteli, že Čína, Indie, Latinská Amerika i Afrika získávají hospodářsky na významu, což mění rozložení sil ve světě. Odchod Británie, stejně jako nedostatek soudržnosti mezi členskými státy, by v nově uspořádaném světě oslabily význam unie. "Budeme mít ve světě nějaký hlas jen tehdy, když budeme mluvit jednotně. Ne když budeme mluvit 28 nebo 27 a jedním hlasem," řekl vicekancléř.

Gabriel proto znovu apeloval na Brity, aby v referendu podpořili setrvání v unii. "Naše děti a vnoučata nás proklejí, kdybychom neudrželi Evropu pohromadě," řekl.

Na udržení Británie v EU naléhali v uplynulých týdnech i další přední němečtí politici včetně kancléřky Angely Merkelové a ministra financí Wolfganga Schäubleho. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ve středu varoval, že by brexit uvrhl Evropu do nové krizové situace.

Témata:  Velká Británie Sigmar Gabriel Brexit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy