reklama

Jejich debata se točila kolem Íránu a migrace, což je podle izraelských sdělovacích prostředků významné vnitropolitické téma v Rakousku.

Kurz prohlásil, že situace v uprchlických táborech v Libyi je důsledkem toho, že "Evropská unie láká lidi k cestě do Evropy přes Libyi". Kurz je proti tomu, aby byli uprchlíci, zachránění na moři, přiváženi do Evropy, Podle něj by se měli vrátit do zemí svého původu nebo do tranzitní země, a to včetně Libye, která se potýká s vlastním vnitřním konfliktem. Také Netanjahu je podle něj toho názoru, že vlny uprchlíků by měly být zastaveny už v Africe, ideálně dříve, než dospějí k Sahaře.

Kurz se bránil před novináři nařčení, že je proti záchraně uprchlíků z jejich člunů. "Nikdo není proti záchraně lidí, otázkou je, co se děje po jejich zachránění," řekl bývalý kancléř, který míří k předčasným zářijovým volbám. Hovořil také o "rostoucí migraci a politické změně v Evropě", což prý vyvolá nový boj o evropskou migrační politiku.

Při Kurzově setkání s lidmi, kteří přežili holokaust, zazněl i kritický tón. Šestadevadesátiletý Cvi Nigal, který před nacisty uprchl do Izraele jako mladý muž z Vídně, řekl, že důležité je také projevit s uprchlíky soucit. I my jsme měli problém, nikdo nebyl připraven nás přijmout, řekl Nigal.

Podle údajů Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) počet uprchlíků do Evropy neroste, ale naopak. Letos jich přes Středozemní moře dorazilo 29.000, zatímco v první polovině loňského roku to bylo 46.300 lidí.

Izraelská média návštěvu označují za součást Kurzovy předvolební kampaně a připomínají dobré vztahy, které si Kurz s Netanjahuem vytvořil už coby ministr zahraničí a pak jako kancléř. Premiér ho uvítal jako "velkého přítele Izraele, velkého vůdce pro Rakousko a významného hráče v boji proti antisemitismu".