Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico se s Merkelovou shodl, že by Británie měla zůstat v EU

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Berlín - Slovenský premiér Robert Fico dnes jednal v Berlíně s kancléřkou Angelou Merkelovou. Oba podpořili setrvání Británie v EU, nicméně prohlásili, že se unie pod referendu tak jako tak změní.

Fico, jehož země bude od 1. července na půl roku předsedat Evropské unii, očekává, že referendum o brexitu výrazně poznamená slovenské vedení osmadvacítky, ať už dopadne jakkoli.

Buď bude Bratislava muset řešit vystoupení země z unie, nebo reformu osmadvacítky, kterou si Londýn vyjednal. "Slovensko musí být profesionálně připraveno na obě varianty," prohlásil Fico.

Německá kancléřka si nedokáže představit, že by bylo pro Británii výhodné stanout mimo EU. Uvedla, že při budoucích jednáních by bylo postavení Londýna výrazně jiné než teď, vystupoval by pak totiž z pozice třetí země.

Témata:  Robert Fico Angela Merkelová Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy