reklama

Pahor se dnes sešel s šéfem italského regionu Friulsko-Julské Benátky Massimilianem Fedrigou, který je stejně jako Salvini představitelem vládní protiimigrační strany Liga a prosazuje tvrdý postup vůči migraci.

Fedriga opakovaně mluvil například o zavedení zevrubných kontrol na hranicích se Slovinskem, které by měly zabránit migrantům dostat se do Itálie. V posledních měsících počet lidí, kteří překročili italsko-slovinské hranice bez potřebných dokladů, vzrostl, uvedla APA.

Balkánská migrační trasa, která vede z Pákistánu a Afghánistánu až do Rakouska a Německa, podle italského ministerstva vnitra znovu ožívá. V roce 2018 bylo na hranici Itálie a Slovinska zaznamenáno 446 migrantů bez patřičných dokumentů, zatímco letos to bylo dosud 782 lidí, uvedlo v červnu italské ministerstvo vnitra.

Právě kvůli těmto číslům ministr vnitra Salvini v červnu oznámil, že od začátku července budou na italsko-slovinských hranicích fungovat společné policejní hlídky. Pokud se během prázdnin počet nově příchozích migrantů nepodaří snížit, pak prý bude nutné uvažovat o vztyčení fyzické zábrany na hranici.

I když slovinský prezident takové opatření jednoznačně odmítá, Salvini svůj plán dál hájí. "Když bude stačit zvýšení počtu policistů, pak bude vše v pořádku. Jinak na hranicích se Slovinskem postavíme zábrany," řekl ministr na pátečním setkání se členy své strany u Verony.

Společné italsko-slovinské pohraniční hlídky mají podle dohody Říma a Lublaně sloužit do 30. září, země se ale mohou dohodnout na jejich prodloužení.