Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neštěstí na moři u Tuniska: Konečný počet mrtvých uprchlíků je děsivý

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Konečný počet potvrzených obětí z lodi s migranty, která se minulý týden potopila ve Středozemním moři nedaleko tuniského pobřeží, je 82. Oznámil to v sobotu tuniský Červený půlměsíc, podle něhož tak jde o jednu z nejhorších takových katastrof za poslední léta. Předchozí bilance obětí v pátek hovořila o 72 mrtvých.

Loď, která vyplula z libyjského přístavu Zuára nedaleko hranic s Tuniskem, podle přeživších převážela 86 uprchlíků. Tuniským rybářům se krátce po nehodě podařilo zachránit čtyři osoby, jedna z nich po převozu do nemocnice zemřela. Potopená loď se podle přeživších potápěla několik hodin, namířeno měla do Evropy.

"Po týdnu pátrání bylo vytaženo všech 82 těl, které byly v člunu, když se potopil minulý týden," řekl Reuters Mongi Slim z tuniského Červeného půlměsíce.

Libyjské západní pobřeží je jedním z hlavních míst, odkud afričtí migranti vyplouvají do Evropy, nejčastějším cílem podobných plavidel je Itálie. Počet připlouvajících migrantů se kvůli snahám evropské země zamezit imigraci snižuje.

V květnu utonulo 65 migrantů mířících z Libye do Evropy, když se jejich člun převrhl u tuniských břehů.

Témata:  uprchlíci Tunisko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy