reklama

Trump řekl, že dron se přiblížil k výsadkové lodi USS Boxer, a ohrozil tak bezpečnost nejen plavidla, ale i posádky. Američané prý před sestřelem opakovaně vyslali k íránskému bezpilotnímu letounu výzvy, aby se vzdálil.

Náměstek ministra Zarífa Abbás Arákčí dnes na twitteru napsal, že Íránci o žádný bezpilotní letoun nepřišli. "Neztratili jsme žádný dron v Hormuzském průlivu ani nikde jinde. Obávám se, že loď USS Boxer omylem sestřelila vlastní UAS," soudí Arákčí, který použil zkratku pro bezpilotní létající zařízení.

Armádní mluvčí Abúlfazl Šekárčí, jehož citovala íránská agentura Tasním, řekl, že všechny íránské drony se vrátily na své základny. "Navzdory Trumpovu nepodloženému a klamnému tvrzení se všechny drony patřící Íránské islámské republice z Perského zálivu a Hormuzského průlivu vrátily v pořádku, a to včetně toho, o němž se zmínil americký prezident," řekl mluvčí. Dodal, že íránské ozbrojené síly plní svou povinnost "chránit, kontrolovat a zabezpečit Perský záliv a Hormuzský průliv", kde dohlížejí na mezinárodní provoz.

Elitní íránské revoluční gardy dnes oznámily, že zveřejní snímky, které dokážou nesprávnost Trumpova tvrzení. "Brzy budou zveřejněny záběry americké vojenské lodě Boxer pořízené z dronu gard, které ukážou nepodloženost tvrzení o zničení íránského dronu v Hormuzském průlivu," uvedly gardy ve svém prohlášení.

Podle íránského poslance a člena parlamentního bezpečnostního výboru Hosejna Nakaví Hosejního jde Trumpovi o vyhrocení napětí v Perském zálivu. "Amerika chce takovým tvrzením vyvolat napětí a psychologickou válku v oblasti a v Íránu a zastřít vlastní neúspěchy," řekl.

Znepokojení nad situací v Perském zálivu vyjádřila na dnešní tiskové konferenci v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová s tím, že by se měly využít všechny diplomatické kontakty, aby se předešlo stupňování napětí.

Incident se stal v době, kdy jsou vztahy mezi Spojenými státy a Íránem velmi napjaté, mimo jiné i kvůli jadernému programu Teheránu. Íránské revoluční gardy minulý měsíc sestřelily v oblasti americký dron. Podle Teheránu se tak stalo v prostoru nad íránskými vodami, USA ale trvají na tom, že jejich stroj byl v mezinárodním vzdušném prostoru.