Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrt rychlejší než rezignace. Nečekaně zemřel šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Zemřel šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano, bylo mu 72 let. Členské státy o tom dnes informovala sama organizace. Japonský diplomat Amano ji vedl od roku 2009, kdy na tomto postu vystřídal Egypťana Muhammada Baradeje. Zpráva o Amanově úmrtí se objevuje v době zvýšeného napětí kolem íránského jaderného programu.

"Sekretariát MAAE s politováním a s nejhlubším zármutkem oznamuje, že zemřel generální tajemník Jukija Amano," uvedl výkonný orgán této organizace OSN. Důvod úmrtí nejvyššího představitele MAAE nesdělil. Vlajka MAAE před jejím sídlem ve Vídni byla spuštěna na půl žerdi.

Sekretariát uvedl, že Amano hodlal oznámit radě guvernérů organizace, že ze své funkce v březnu příštího roku odstoupí. V chystaném rezignačním dopise uváděl, že je "velice hrdý na naše výsledky" a vděčný členským státům i pracovníkům agentury. Rada guvernérů je politický orgán složený ze zástupců 35 členských států, včetně České republiky.

Amano vedl MAAE téměř deset let, jeho současný, už třetí mandát mu měl skončit v listopadu 2021.

MAAE hraje důležitou roli při dohledu na využívání jaderné energie pro mírové účely. Mimo jiné prováděla přísné kontroly dodržování ustanovení jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Amano často zdůrazňoval, že úkoly MAAE jsou odborné, nikoli politické povahy. Agentura AP ale poznamenala, že loňské rozhodnutí Spojených států dohodu vypovědět stavělo Amana i jeho agenturu pod čím dál větší politický tlak.

Organizace loni v září bez podrobností oznámila, že Amano podstoupil lékařský zákrok. Povaha onemocnění byla podle diplomatů v rámci organizace tématem, o kterém se nemluvilo. S každým jeho vystoupením na veřejnosti bylo ale zřejmé, že je čím dál nemocnější.

Dnešní oznámení sekretariátu neuvedlo žádný časový rámec, do kdy by měl být jmenován Amanův nástupce. Uchazeči o nejvyšší post v MAAE začali projevovat zájem, když se minulý týden objevily v médiích spekulace, že Amano své místo opustí předčasně. Kandidaturu ohlásil argentinský velvyslanec v MAAE Rafael Grossi a podle diplomatů totéž patrně učiní hlavní koordinátor agentury, Rumun Cornel Ferutsa.

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová zesnulého označila za "muže mimořádného nasazení a profesionality, vždy ve službách světového společenství tím nejvíce nestranným způsobem".

So saddened by the loss of @iaeaorg DG #Amano A man of extraordinary dedication & professionalism, always at the service of the global community in the most impartial way. I’ll never forget the work done together. It has been for me a great pleasure & privilege working with him

— Federica Mogherini (@FedericaMog) July 22, 2019

Náměstek íránského ministerstva zahraničí Abbás Arákčí na twitteru uvedl, že s Amanem "velice úzce spolupracoval" a "cenil si jeho odborné a profesionální práce". Dodal, že Amano zajistil souhlas Íránu s jadernou dohodou z roku 2015. Tu však loni administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranně vypověděla a uvalila na Írán nové sankce. Teherán v reakci začal obohacovat uran nad limit stanovený dohodou.

Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton v prohlášení sdělil, že "Amanova odhodlanost bránit šíření jaderných zbraní a podporovat mírové využívání jaderné energie neměla obdobu". "Bude velice chybět," dodal.

Témata:  Mezinárodní agentura pro atomovou energii úmrtí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy