Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká Británie je ve smutku. Soustrast rodině Jo Coxové vyjadřují politici všech stran

Velká Británie, katedrála sv. Pavla
Velká Británie, katedrála sv. Pavla
Foto: Pixabay

Londýn – „Moje žena by chtěla, aby se všichni spojili proti nenávisti, která ji zabila,“ prohlásil po smrti labouristické poslankyně Jo Coxové její manžel Brendan. Soustrast jemu i celé rodině vyjadřují britští politici napříč politickým spektrem.

Manžel zavražděné poslankyně Brendan Cox uvedl, že by jeho žena nyní chtěla jen dvě věci, „aby byly naše drahé děti zahrnuty láskou" a „abychom se všichni sjednotili v boji proti nenávisti, která ji zabila". „Nenávist nemá světonázor, rasu ani náboženství, je jedovatá," dodal.

Vražda političky, která usilovala o setrvání Británie v Evropské unii, je podle britského premiéra Davida Camerona tragédií. „Byla odhodlanou a starostlivou poslankyní. V myšlenkách jsem s jejím manželem Brendanem a jejími dvěma dětmi," uvedl na twitteru Cameron.

Jeremy Corbyn, předseda strany, jejíž byla Coxová členkou, vyzval k urychlenému zjištění motivu vraždy. „Celá Labouristická strana a labouristická rodina - a určitě i celá země - je tváří v tvář této ohavné vraždě v šoku," dodal.Vraždu Coxové už odsoudila většina předních britských politiků včetně skotské premiérky Nicoly Sturgeonové, ministryně vnitra Theresy Mayové, ministra financí Georgea Osbornea či expředsedy labouristů Eda Milibanda. Za „zničující ránu naší demokracii" označil útok i bývalý premiér Gordon Brown.

Exstarosta Londýna Boris Johnson, jeden z hlavních bojovníků proti setrvání země v EU, na twitteru napsal, že je z vraždy poslankyně „smutný a v šoku".

Policie dopadla a obvinila z útoku 52letého muže, který podle dalších svědku před incidentem volal: „Britain First!", což je slogan odpůrců setrvání Británie v EU. Jde také o označení krajně pravicového uskupení, které usiluje o odchod Británie z Evropské unie. Coxová se před nacházejícím referendem angažovala na straně stoupenců setrvání země v EU.

Témata:  Velká Británie David Cameron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy