Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrah labouristické poslankyně Coxové byl samotář, sousedy jeho čin udivil

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Britskou labouristickou poslankyni Jo Coxovou zavraždil 52letý Tommy Mair. Policisté ho zatkli hned po útoku, při kterém Coxovou třikrát střelil, pobodal a ještě zkopal. Mair byl samotář s psychickými problémy.

Dvaapadesátiletý Thomas Mair je hlavním podezřelým z vraždy britské poslankyně Jo Coxové. Na sociálních sítích už se objevila jeho první fotografie, na níž sedí u záhonu se zahradním vybavením. Pěstováním rostlin řešil své duševní potíže.

"Žil tady čtyřicet let a nikdy se nedostal do žádných potíží, ani žádné nepůsobil. Občas křičel na děti, které si hrály moc blízko jeho domu, ale to je asi normální," popsala deníku The Independent Mairova sousedka Kathleen Cooková.

Od smrti matky před 20 lety byl Mair osamělý a do domku v Lowood Lane v Birstallu za ním nechodily žádné návštěvy. "Nemyslím, že by podporoval nějakou politickou stranu. Nikdy jsem ho ani neslyšela mluvit o postoji k Evropě nebo tak. Pro nás to byl prostě Tommy, místní chlápek," dodala Cooková.

Útočník podle ní neměl práci na plný úvazek, přivydělával si ale tím, že učil lidi pracovat s počítačem. Podle jiného známého chodil Mair často do knihovny, vždy sám. Nechoval se ale nepřátelsky a nebyl prý nebezpečný.

"Pořád tomu nemohu uvěřit, on je ten poslední, do koho bych to řekl. Byl to takový tichý samotář, co si žil sám pro sebe, ale neřekl bych, že byl nepřátelský. Žil tu mnoho let, hodně času trávil v knihovně," uvedl pro list David Pickles. Před knihovnou pak Mair Coxovou zastřelil.

Před několika lety se zapojil do dobrovolnického projektu zahradničení pro lidi s psychickými problémy. "Mohu upřímně říci, že mi to pomohlo mnohem víc než terapie nebo léky. Vypadnout z domu a potkat nové lidi je určitě dobré. Ještě důležitější je to, že konáte žádanou a užitečnou práci," řekl v roce 2010 listu Huddersfield Daily Examiner, který o projektu psal.

Sousedka Cooková prý Maira potkala ještě v den útoku. "Jsem šokovaná. Dnes ráno šel kolem mého domu a pozdravil jako vždy. Měl na sobě šedé tričko a kšiltovku, kterou nosil skoro pořád. Měl taky takový malý ruksak," řekla.

Poslankyni britské labouristické strany Jo Coxovou napadl Mair před městskou knihovnou v Birstallu, kde se setkala s voliči, ve čtvrtek odpoledne. Nejdříve ji třikrát střelil, pak ještě pobodal a na zemi zkopal. Jednačtyřicetiletá matka dvou dětí svým zraněním v nemocnici podlehla.

Témata:  Velká Británie Jo Coxová policie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy