Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR odpálila další testovací raketu

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Severní Korea dnes potvrdila, že v pátek uskutečnila další raketovou zkoušku. O testu již dříve informovaly americké a jihokorejské zdroje. Podle KLDR se jednalo o další test "nově vyvinutého vícenásobného odpalovacího zařízení pro řízené střely velké ráže". Na zkoušku také tentokrát osobně dohlížel vůdce Kim Čong-un, dodala severokorejská státní média.

Jihokorejská armáda v pátek uvedla, že KLDR odpálila nejméně dvě balistické rakety krátkého doletu do moře u svého východního pobřeží. Střely uletěly 220 kilometrů a dosáhly výšky 25 kilometrů.

Jednalo se již o třetí severokorejskou raketovou zkoušku v průběhu jediného týdne. KLDR tvrdí, že ve všech třech případech testovala svůj nový raketový systém.

Severokorejská oficiální tisková agentura KCNA sdělila, že páteční zkouška potvrdila "schopnost střel měnit dráhu letu, přesnost zásahu cíle a sílu exploze válečné hlavice".

Podle expertů se severokorejský vůdce Kim snaží raketovými zkouškami vyvinout tlak na Spojené státy a Jižní Koreu v době, kdy rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova stagnují. Pchjongjang je rovněž rozhořčen plánem Washingtonu a Soulu uspořádat tento měsíc pravidelné společné vojenské cvičení.

Americký prezident Donald Trump v pátek uvedl, že severokorejské zkoušky balistických střel krátkého doletu jsou možná v rozporu s rezolucemi OSN, ale neporušují dohodu mezi KLDR a USA.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy