Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce proti Slovensku? Evropským socialistům se nelíbí Ficovy výroky proti islámu

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brusel - Vedení Strany evropských socialistů (PES) dva týdny před začátkem slovenského předsednictví v Evropské unii kritizovalo premiéra Roberta Fica za jeho výroky o islámu a uprchlících. Ficově straně Směr-SD též pohrozilo pozastavením jejího členství v tomto uskupení evropských socialistických stran. Informovala o tom dnes agentura APA.

"Důrazně odsuzujeme výroky Roberta Fica k roli islámu na Slovensku. Jsme rovněž vážně znepokojeni jeho politikou, co se týče upchlíků a menšin, obzvláště homosexuálů," uvádí se v prohlášení PES. Předsednictvo socialistů též oznámilo, že zahájí proces hodnocení a pokud neuvidí žádný pokrok, navrhne sankce, či pozastavení členství Ficovy strany v PES.

Fico minulý měsíc v rozhovoru pro agenturu TASR zopakoval svůj postoj, že islám nemá na Slovensku místo. "Nechci, aby tu bylo několik desítek tisíc muslimů, kteří si postupně začnou prosazovat svoje věci. Hovořil jsem o tom několikrát s maltským premiérem, který mi řekl, že problémem není to, že přicházejí, ale to, že mění charakter země," řekl koncem května Fico.

Slovenský premiér dlouhodobě odmítá i kvóty na přerozdělení migrantů v Evropské unii, kvůli nimž loni podala Bratislava žalobu u unijního soudu. Letos v lednu Fico například prohlásil, že Slovensko nebude poskytovat finanční pomoc na řešení migrační krize do žádných fondů, například potravinových, ale jen na ochranu schengenských hranic.

Směr-SD je členem Evropské strany socialistov (PES) a v minulosti měl již problémy kvůli spolupráci s pravicovou Slovenskou národní stranou (SNS). V roce 2006 měla Ficova strana pozastavené členství v PES kvůli vytvoření vládní koalice se SNS.

Strana evroských socialistů sdružuje třicítku socialistických a sociálnědemokratických stran z 28 členských zemí EU a Norska. Z ČR je jejím členem ČSSD.

Témata:  Robert Fico EU Islám

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy