Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská vláda měla dotovat španělskou stranu Podemos

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělská levicová strana Podemos čelí podezření, že dostala peníze od předchozí venezuelské socialistické vlády. Straně přitom před parlamentními volbami rostou preference.

Venezuelský parlament nyní kvůli tomu začal prošetřovat tři lídry Podemos, včetně jejího šéfa Pabla Iglesiase.

Podle šéfa kontrolní komise venezuelského parlamentu Freddyho Guevary chtějí poslanci vyšetřit, zda na založení strany Podemos v roce 2014 byly využity miliony eur od Střediska politických a sociálních studií (CEPS). Tato španělská nadace, v jejímž vedení figurovali lídři Podemos, inkasovala v letech 2003 až 2011 údajně až 7,16 milionu eur (asi 193 milionů korun) od venezuelské vlády za poradenství a vzdělávací programy. Politická strana ve Španělsku nesmí používat finance získané od zahraniční vlády.

Předseda Podemos Iglesias, který je dodnes ve vedení CEPS a v letech 2006 až 2007 pro středisko ve Venezuele pracoval, obvinění odmítá.

Již v lednu začala španělská policie vyšetřovat Iglesiase a jeho stranu kvůli financím z Íránu. Iglesias měl dostat v letech 2013 až 2015 na svůj soukromý účet 93.000 eur (zhruba 2,5 milionu Kč). Šlo o peníze za diskusní pořad Fort Apache, který měl Iglesias v televizi HispanTV. Jejím provozovatelem je íránská státní televizní a rozhlasová společnost IRIB.

Španělé půjdou znovu k volbám 26. června

Koalice Podemos s dalších levicových stran zvaná Unidos Podemos by podle posledních průzkumů měla skoro 25 procent hlasů. Z téhož průzkumu vyplynulo také to, že voliči by jako premiéra nejraději viděli právě sedmatřicetiletého Iglesiase.

Nárůst preferencí mladičké strany Podemos, která vznikla teprve před dvěma lety, potvrzuje trend z předchozích voleb. Totiž že mnoho voličů již nevěří tradičním stranám španělské politické scény Lidové straně (PP) a socialistům (PSOE), které se v posledních čtyřiceti letech střídaly u moci.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Metroscopia by nyní koalice Unidos Podemos (Společně můžeme) získala 25,6 procenta hlasů, což je skoro o pět procent více než dostaly tyto strany dohromady loni prosinci, kdy skončily třetí. Nyní by za sebou nechaly socialisty, kteří nyní mají podle průzkumu firmy Metroscopia podporu 20,2 procenta voličů.

Koalici Unidos Podemos tvoří kromě Podemos komunistická strana Sjednocená levice (IU), strana zelených Equo a řada menších levicových stran.

Témata:  Podemos Španělsko Venezuela

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy