Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko je protektorátem EU, burcuje Španělsko

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Madrid - Šéf španělské levicové strany Podemos Pablo Iglesias označil Řecko za protektorát EU. Řecký premiér Alexis Tsipras podle něj udělal, co mohl.

Řecká vládní Syriza, která je ideologicky blízká straně Podemos, v Řecku sice vládne už rok a půl, ale ze svých levicových plánů musela zcela ustoupit a pod tlakem mezinárodních věřitelů dál seškrtat vládní výdaje a provést rozsáhlou privatizaci.

"Doufám, že se situace změní a že Syriza bude moci realizovat svůj program," řekl Iglesias v rozhovoru se španělským listem El Mundo. Vůdce strany Podemos osobně podporoval Tsiprase během předvolební kampaně před nástupem k moci v lednu loňského roku.

"Mluvíme o protektorátu a je otřesné, že v rámci EU existuje země bez suverenity těch, kteří vládnou. To ale není případ Španělska a nikdy ani nebude," řekl Iglesias o situaci v Řecku, které je dlouhodobě silně zadlužené a před státním bankrotem je chrání de facto jen smlouvy o finanční pomoci od mezinárodních věřitelů.

Strana Podemos, která odmítá politiku razantních úspor, je v koalici s komunistickou stranou Izquierda Unida (IU) a dalšími menšími levicovými stranami. Dělá si přitom naděje, že v předčasných parlamentních volbách v neděli skončí na druhém místě za lidovci.

Témata:  Podemos Španělsko Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy