Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpřísnění azylu pro uprchlíky ze severní Afriky se odkládá o měsíc

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Berlín - Německo se snaží zastavit příval uprchlíků ze severní Afriky. Jednání o návrhu, aby byly Maroka, Alžírsko a Tunisko zařazeny na seznam bezpečných zemí, ale vázne.

Německá Spolková rada dnes odložila jednání o návrhu, zástupci spolkových zemí by se měli znovu sejít 8. července. Diskuse o zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí se v Německu rozproudila po silvestrovských útocích na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších městech.

Zařazení na seznam bezpečných zemí znamená, že Berlín předpokládá, že se v těchto státech dodržují základní práva. Aby jim úřady azyl přiznaly, musí migranti prokázat, že oni sami nebo jejich rodinní příslušníci čelí ve vlasti perzekucím.

Zelení však tvrdí, že se v severoafrických zemích nadále masivně porušují lidská práva, zejména práva homosexuálů a žen. Souhlas Zelených je pro schválení návrhu klíčový. Na spolkové úrovni jsou sice v opozici, podílejí se ale na vládě v deseti ze 16 spolkových zemí. Je proto nutné, aby zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí podpořily aspoň tři země, kde jsou Zelení ve vládě. Podporu návrhu zatím dala najevo jediná z nich, Bádensko-Württembersko.

Loni Německo zařadilo na seznam bezpečných zemí poslední státy západního Balkánu, tedy Albánii, Kosovo a Černou Horu.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy