Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generál Petr Pavel: Rusko je nebezpečné, uprchlická krize se jim hodí

Armádní generál Ing. Petr Pavel
Armádní generál Ing. Petr Pavel
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Reportáž – Dne 16. června se v Mramorovém sále pražského Paláce Lucerna konala diskuze s bývalým náčelníkem generálního štábu a předsedou vojenského výboru NATO generálem Petrem Pavlem, kterou organizovala Iniciativa pro evropské hodnoty.

Hrozby pro naši společnost

Generál Pavel v rámci diskuze za dvě největší hrozby, které v současnosti ohrožují naši společnost, označil politiku Ruska a hrozbu extremismu a teroru.

Rusko dle jeho slov „udělalo z vojenského elementu národní moci ten hlavní nástroj, který neslouží jen na podporu politických cílů, ale tyto cíle prosazuje a v praxi vykonává." Takový je podle něj i přístup Ruska vůči mezinárodnímu společenství a alianci.

Hrozba extremismu, terorismu a nestability pak podle něj vzniká především na jih od našich hranic a je s tím spojena i bezprecedentní vlna uprchlíků, které Evropa čelí. Podotkl, že tímto se mimo jiné také bude zabývat nadcházející summit NATO ve Varšavě.

Následně ale varoval, že určitým způsobem představujeme pro sebe hrozbu i my sami, jelikož se necháváme ukonejšit zdánlivou bezpečností. „Říkáme si například, že Rusko je třeba hrozbou jen potenciální, že zas tak špatně se nechová, abychom museli něco dělat; cítíme se uchlácholeni tím, že muslimská menšina v naší zemi je příliš malá a zatím umírněná, takže se nás útoky zatím netýkají."

Bezpečnost je třeba bránit

Upozornil, že naší bezpečnosti nepřikládáme dostatečnou prioritu. „Přitom radikální islamisté nás chtějí vymazat z mapy, nebo donutit konvertovat, zatímco Rusko má snahu změnit svět k obrazu svému," varoval s tím, že podobné tvrzení se vztahuje také na Čínu a další země.

Generál také kritizoval nízké výdaje na obranu, které „významně zaostávají za růstem DPH. Pokud cítíme hrozbu, mělo by se to tu odrazit. To platí nejen pro Českou republiku, ale pro celou řadu dalších států," varoval.

V souvislosti s tím také zdůraznil, že státy v rámci aliance musí být ochotny finančně i jinak přispívat i na řešení problémů, které se jich bezprostředně netýkají.

Popřel, že by se NATO chystalo na nějaký větší zásah v rámci kteréhokoliv z těchto problémů – důležitější jsou podle něj umírněnější a úspornější řešení, která jsou dlouhodobě udržitelná.

Ohledně vztahů s Ruskem a Čínou dále poznamenal, že sám byl přítomen jednání se zástupci obou stran a je tak seznámen s plánem, kterým by chtěli NATO nahradit. Tím by mělo být rozdělení území mezi několik největších zemí, které by následně nijak neohrožovaly svou suverenitu, což by ale dle jeho slov znamenalo systém, který by vyhovoval pouze pár státům, zatímco zbytek by trpěl.

Kdo může za uprchlickou krizi?

Ačkoliv generál Pavel uznal, že uprchlickou krizi mnoho sil zneužívá, nejsou podle něj důkazy, že by „byla nástrojem uměle zkonstruovaným". Její vznik zapříčinila celá řada faktorů, jejichž souběh tuto situaci vyvolal.

Bezesporu se ale podle něj tato situace hodí Rusku, některým islámským zemím a „je zcela jistě výhodná pro organizovaný zločin – ilegální migrace je především výnosný byznys," uvedl a podotkl, že výnosy z pašování lidí převyšují výdělek například z pašování drog.

Naprosto pak popřel, že by se uprchlická krize mohla hodit Spojeným státům, jak někteří naznačují. Zdůraznil, že pro Spojené státy je důležitý stabilní svět a Evropa, se kterou mohou obchodovat. Naopak kritizoval, že Evropa si zvykla brát Spojené státy jako samozřejmost, a to až do takové míry, že se na nich stala závislou.

Kdyby proto mělo dojít k rozpuštění NATO, jak například v rámci své prezidentské kampaně naznačil republikán Donald Trump, USA by tím nijak neutrpěly, ale pro Evropu by to byla katastrofa. „Bez USA se v současné době Evropa ubránit nedá," upozornil Pavel.

Témata:  Petr Pavel NATO (Severoatlantická aliance) Evropské hodnoty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy