Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka lobboval za uspořádání summitu Číny a Evropy. Čínský premiér to podpořil

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes v Pekingu lobboval za uspořádání vrcholné schůzky premiérů šestnácti států střední a východní Evropy a Číny v České republice.

Předseda čínské vlády Li Kche-čchiang, kterého Sobotka pozval na návštěvu Česka, záměr podpořil a slíbil i přijet.

Sobotka se při jednání se svým čínským partnerem svěřil také s obavami zejména českého ocelářského průmyslu z možné změny statusu Číny na tržní ekonomiku, která by uvolnila cestu levnějším čínským výrobkům na evropské trhy. Například v případě oceli by cena čínských produktů byla nesrovnatelně nižší ve srovnání s evropskými výrobci.

Premiéři se zabývali také spoluprací v jaderné energetice, o kterou se Čína zajímá dlouhodobě. Číňané rovněž mají zájem na tom podílet se na rozvoji rychlodrah, což je prý vzhledem k nepřipravenosti projektů spíše příslibem do budoucna. Sobotka podpořil vstup českých výrobců letadel na čínské trhy a rozvoj spolupráce ve finančnictví i potravinářství.

Témata:  Bohuslav Sobotka Summit EU Čína

Aktuálně se děje

8. května 2024 19:17

Zemřela Susan Bucknerová, hvězda filmu Pomáda

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy