Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džungle odhalila unikátní prastará města

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Phnompenh - Moderní technologie umožnila vědcům učinit úžasný objev, v kambodžské džungli nalezli vědci ze vzduchu pomocí laserového skeneru několik ukrytých středověkých měst. Ukazuje to nejen na pokročilost technologie, která byla při výzkumu použita, ale také to může výrazně změnit naše chápání historie jihovýchodní Asie.

Nově nalezená města se nachází poblíž prastarého posvátného města Angkor Wat v severozápadní části Kambodže a některá mohou snadno soupeřit s velikostí hlavního města Phnompenh. Města byla obydlená podle odhadů odborníků v období 900 až 1400 n.l.

Města byla objevena díky intenzivnímu leteckému průzkumu, ke kterému vědci využili LIDAR (Light Detection And Ranging). Jedná se o metodu dálkového průzkumu, která vypočítává vzdálenost na základě vypuštěného laserového paprsku.

Helikoptéra vybavená LIDARem prohledala každou část území o rozloze 1 901 čtverečních kilometrů. Výhoda LIDARu je, že vyfiltruje vegetaci, která povrch zakrývá a ukáže sebemenší terénní nerovnosti, které jsou jinak ze vzduchu zcela neviditelné.

"Našli jsme pod hustou klenbou stromů celá města, o kterých neměl nikdo tušení, že vůbec existují," uvedl pro portál Guardian archeolog a člen týmu Damian Evans. Podle Evanse by to také mohlo vnést nové světlo do zániku starodávné khmérské civilizace.

Hutní pece a doly, zahrady a množství budov, města spojená cestami a kanály, to vše objevili vědci při posledním skenování (zde). I přes to, že spousta objevených částí není pro vědce překvapením, nález některých dalších měst vůbec nikdo nečekal.

Témata:  Kambodža historie archeologie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy