Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelští nacionalisté se postavili za brexit: EU je zaujatá vůči Izraeli

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelská nacionalistická organizace Regavim, spojená s osadnickým hnutím na okupovaném Západním břehu Jordánu, vyzvala Brity izraelského původu, aby hlasovali pro vystoupení Británie z EU.

Podle organizace Regavim je EU zaujatá vůči Izraeli. Voliči by měli hlasovat pro brexit a svou podporou této možnosti usilovat o to, aby osmadvacítku oslabili. Unijní opatření vůči Izraeli jsou "agresivní a destruktivní", prohlásil mluvčí Redavimu Josh Hasten.

Regavim tvrdí, že peníze z evropských programů pomoci pro Palestince se dostaly do rukou teroristů. EU podle této organizace financuje nelegální palestinskou výstavbu na Západním břehu Jordánu. Antisemitské je podle Regavimu také unijní pravidlo o označování zboží z židovských osad, které se vyváží do Evropy.

Evropská unie neuznává přítomnost Izraelců na Západním břehu, na Golanských výšinách ani ve východním Jeruzalémě jako legální. Izrael tato území obsadil za války v roce 1967 a jejich další osud měl být součástí rozhovorů s Palestinci a Syřany. Obojí ale zkrachovalo.

Brusel tvrdí, že zboží pocházející z území, která Izrael okupuje, nemůže být v EU prodáváno jako zboží vyrobené v Izraeli.

Témata:  Izrael Brexit EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy