Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlivný srbský podnikatel Miškovič byl odsouzen za daňové podvody. Odsedí si 5 let

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bělehrad - Podnikatel Miroslav Miškovič (70), svého času nejbohatšího Srb, byl usvědčen z daňových podvodů. Bělehradský soud ho dnes poslal na pět let za mříže.

Zadržení Miškoviče v roce 2012 v Srbsku vyvolalo šok a bylo přijato jako signál, že tehdejší vláda Ivici Dačiče zahájila skutečně seriózní boj s korupcí a podvody. I nynější vláda doufá, že odsouzením mocného podnikatele ukáže, že myslí vážně boj proti temnému propojení politiky, podnikatelské sféry a kriminality, které v Srbsku bujelo posledních dvacet let.

Mišković disponuje majetkem v hodnotě kolem půl miliardy eur, který podle místních médií shromáždil za vlády někdejšího jugoslávského a srbského nacionalistického vůdce Slobodana Miloševiče. V jeho vládě byl Mišković půl roku vicepremiérem.

Podle prokuratury se podnikatel spolu se svým synem Markem a s několika dalšími lidmi dopustil finančních podvodů, při nichž se nezákonně obohatili o zhruba 20 milionů eur. Marko Mišković byl už v únoru odsouzen na 3,5 roku vězení.

Témata:  Srbsko věznice soudy

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy