Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský parlament vzdal úctu poslankyni Coxové. Je to útok na svobodu jako takovou, říkají

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Britský parlament dnes vzdal úctu zavražděné poslankyni Jo Coxové (41), kterou minulý týden zastřelil útočník Thomas Mair v jejím volebním obvodě.

Podle šéfa labouristické opozice Jeremyho Corbyna je stále pravděpodobnější, že šlo o politicky motivovaný útok. "Její komunita a celá Británie teď společně truchlí a společně odsuzuje nenávist, která stála za její smrtí, jež se stále více jeví být činem extrémního politického násilí," řekl v Dolní sněmovně Corbyn.

"Vzdáváme hold milující, odhodlané, zanícené a progresivní političce, která byla humánnost sama a často dokazovala, že politika má sílu udělat ze světa lepší místo k životu," uvedl premiér David Cameron. "Útok jako je tento nemíří jen na jednotlivce, ale na svobodu jako takovou. Proto jsme se tady sešli, abychom uctili Jo a znásobili svou oddanost demokracii," doplnil předseda parlamentu John Bercow.

Coxová podlehla v pátek vážným zraněním, která jí způsobil Mair (52) v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Nejprve po ní třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem. Útočník sám sebe označil za "politického aktivistu" a na politické souvislosti jeho činu ukazují i svědectví, podle nichž muž křičel heslo Britain First (Británie především).

Témata:  Velká Británie Jo Coxová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy