Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gruzie a bezvízový styk? Podle Zaorálka se EU shodne na "záchranné brzdě"

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Lucemburk - Evropská unie by se podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka měla být schopna shodnout na podobě nové "záchranné brzdy", umožňující pozastavit bezvízový styk se třetí zemí.

Pak by podle něj už nemělo nic stát v cestě pro spuštění krátkodobého bezvízového styku pro občany Gruzie vybavené odpovídajícím typem biometrických pasů.

Zaorálek míní, že pro Evropskou unii by bylo "ztrátou tváře a neštěstím", pokud by nesplnila svůj slib a bezvízový styk nespustila poté, co Gruzie splnila všechny požadované podmínky.

Evropská komise už loni v prosinci konstatovala, že Gruzie splnila všechny požadavky. V březnu pak zavedení bezvízového styku členským zemím EU navrhla. Zaorálek také připomněl, že Gruzii čekají na podzim volby.

Bezvízový styk by se měl týkat Gruzínů, kteří vlastní pas s biometrickými údaji a budou pobývat v schengenském prostoru s volným pohybem osob maximálně 90 dní. Bezvízový styk nebude znamenat pro gruzínské občany právo pracovat v unii.

Témata:  Lubomír Zaorálek Gruzie EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy