reklama

Protest svolaly dvě nejsilnější opoziční strany k bydlišti premiéra Roberta Fica, který se Kaliňáka v uplynulých dnech opakovaně zastal. Předseda sociální demokracie (Směr-SD) Fico v reakci kromě jiného uvedl, že jde o akci s cílem destabilizovat Slovensko před jeho nadcházejícím předsednictvím v EU.

"Slovensko potřebuje konečně zavřít největší zloděje. Není normální dostávat peníze na účet od daňového podvodníka," prohlásil na demonstraci předseda nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Richard Sulík, na což dav reagoval skandováním "odstoupit" a máváním červenými kartami požadoval odchod Kaliňáka z ministerské funkce.

Lídr opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti-NOVA a spoluorganizátor shromáždění Igor Matovič na mítink dorazil v tričku s nápisem "Fico chrání zloděje".

Opozice svolala demonstraci k luxusní obytné rezidenci nedaleko Bratislavského hradu, kde si jeden z bytů pronajímá právě od zmiňovaného podnikatele Ladislava Bašternáka premiér Fico. Předseda slovenské vlády demonstraci kritizoval.

V prohlášení, které ČTK poskytl tiskový odbor úřadu vlády, Fico shromáždění označil za politický mítink organizovaný "na základě nenávisti a s cílem destabilizovat Slovenskou republiku před předsednictvím v EU". Na sociální síti premiér zase psal o absolutním suterénu opozičních politiků a o jejich frustraci z výsledků březnových parlamentních voleb.