Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA diktují, kdo bude vládnout, mělo by se to zastavit, tvrdí delegace

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – Ačkoliv Spojené státy americké často čelí kritice za vojenské intervence, které vedly k destabilizaci situace na Blízkém východě, 51 diplomatů nyní požaduje americké údery v Sýrii. Proti tomu vystoupila skupina aktivistů, kteří se v současnosti nachází v Moskvě na návštěvě Ruska.

Spor o Sýrii

Tato delegace Centra pro občanskou iniciativu (Centre for Citizens Initiative) zahrnuje celkem 17 lidí, mezi kterými je například Raymon McGovern, bývalý analytik americké CIA, Kathy Kellyová, mírová aktivistka a spisovatelka, nebo Ann Wrightová, plukovnice americké armády ve výslužbě a zástupkyně amerického ministerstva zahraničí.

Jak nyní společně informují na investigativním serveru Consortium News, jsou „skupina amerických občanů, kteří jsou znepokojeni současnou situací a jsou v tuto chvíli na návštěvě Ruska s cílem zlepšit vzájemné pochopení a snížit mezinárodní napětí a konflikty".

S odkazem na žádost 51 amerických diplomatů uvádí: „Jsme zděšeni touto žádostí o přímou americkou agresi proti Sýrii a domníváme se, že to poukazuje na urgentní nutnost otevření veřejné debaty ohledně zahraniční politiky USA."

Hrozí jaderný konflikt?

Žádost diplomatů je dle jejich názoru problematická hned z několika důvodů. Poukazují, že je tato zpráva nepřesná, protože mluví o „klidu zbraní" v Sýrii, který ale podle nich nikdy neexistoval, protože „nikdy nezahrnoval hlavní teroristické skupiny, které v Sýrii bojují ve snaze svrhnout syrskou vládu. To se týká an-Nusry (al-Kajdy), IS (Islámského státu) a jejich spojenců."

Dále varují, že by úder USA proti Sýrii porušil Chartu OSN, mezinárodní právo porušuje také „dodávání zbraní, financování a další podpora poskytnutá ozbrojeným skupinám, které bojují proti syrské vládě".

Americký úder v Sýrii by navíc dle jejich názoru nic nevyřešil a vedl by jen k dalšímu krveprolití a zvýšení rizika možného konfliktu s Ruskem. „Vzhledem k tomu, že obě strany disponují jaderným arzenálem, by dopady byly katastrofální," varují.

Konec polity „změny režimu"?

„Spojené státy ani žádný jiný zahraniční stát nemají právo určovat, kdo povede syrskou vládu. Toto rozhodnutí by měli učinit lidé Sýrie. Úctyhodným cílem by byly volby pod mezinárodním dohledem, ve kterých by všichni Syřané mohli rozhodnout o své národní vládě," tvrdí.

Dále upozorňují: „Ve zprávě údajně stojí: ‚Je načase, aby Spojené státy na základě našich strategických cílů a morálního přesvědčení vedly globální pokus o ukončení tohoto konfliktu jednou pro vždy.' Podobná vyjádření a sliby byly učiněny ohledně Afghánistánu, Iráku a Libye. Ve všech třech případech se znásobil terorismus a sektářství, konflikty stále probíhají a bylo ztraceno ohromné množství peněz a životů."

Skupina proto apeluje na americké vedení, aby se snažilo dosáhnout nevojenského řešení, které by bylo v souladem s mezinárodním právem, ukončilo financování a dodávání zbraní a zásob ozbrojeným rebelům a zahájilo veřejnou debatu ohledně ukončení politiky „změny režimu".

Témata:  USA Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.