reklama

Nepohodlná pravda

Experti připomínají, že přijímání uprchlíků se kdysi těšilo v USA podpoře napříč politickým spektrem, ale v atmosféře po útocích v Paříži a Orlandu existuje jen málo témat, která tak silně polarizují Spojené státy v roce prezidentských voleb. V epicentru bouře jsou přitom syrští uprchlíci, kteří prchají před perzekucí, přičemž mnohým se podařilo absolvovat smrtelně nebezpečnou cesty přes Středozemní moře, konstatují Patel a Tang. Dodávají, že strach šířící konzervativci požadují zákaz vstupu Syřanů do země, zatímco liberálové jsou pro přijetí jen několika vybraných na základě striktních směrnic.    

"Debata však přehlíží nepohodlnou pravdu," píší akademici. Poukazují, že běženci, kterým se dostane přijetí v USA, jen zřídka zažívají klid a ekonomickou stabilitu. Abychom pochopili důvod, je dobré podívat se na osudy předchozí skupiny běženců, které Spojené státy přijaly po vietnamské válce a kambodžské genocidě, uvádějí profesoři. Vysvětlují, že většina z nich se desetiletí po přijetí potýkala s chudobou a společenským vykořeněním.  

Před 41 lety se USA a jejich spojenci stáhli z Vietnamu po válce, která destabilizovala region, nastiňují odborníci. Odkazují na stovky tisíc osob, které uprchly před následným chaosem, a minimálně desítky tisíc mrtvých, kterým se stal osudným pokus přeplout moře. "V té době liberálové věřili, že přijetím těchto uprchlíků by Spojené státy potenciálně mohly obnovit postavení Ameriky coby milosrdné a humanitární země," konstatují Patel s Tangem. Doplňují, že konzervativci zase cítili, že uprchlíci mohou poskytnout živoucí důkaz o nezbytnosti války proti komunismu a oprávněnosti volného trhu.  

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Tato shoda napříč stranami umožnila velkorysou dohodu a vydláždila cestu pro masové přijímání běženců, vysvětlují akademici s odkazem na zákon z roku 1980, na jehož základě se v USA usadil milion uprchlíků - nejen z Vietnamu, ale též z Kambodži a Laosu, kam se americká válka také přelila.

Tito migranti představovali přínos pro liberály i konzervativce, což podle profesorů ukazuje nepříjemnou pravdu o americkém azylovém systému. "Uprchlíci byli historicky využíváni americkými politiky, aby potvrzovali aktuálně nejpotřebnější americkou identitu - zachránci a obránci volného trhu a dnes trvalé oběti globálního terorismu a nepřátelé islámu," tvrdí experti. Jako důkaz uvádějí skutečnost, že v momentě, kdy uprchlíci vyčerpali svůj narativní potenciál, stali se nepotřebnými.     

Mýtus permanentního ohrožení

Milion migrantů z jihovýchodní Asie, který představoval největší ucelenou vlnu uprchlíků v americké historii, byl tak krátce po přijetí odsunut stranou, pokračují Tang a Patel. Poukazují, že příslušné úřady s nimi často jednaly lhostejně a umisťovaly je do bytů v nejvíce zdevastovaných částech USA - do čtvrtí, které byly ponechány svému osudu v důsledku městských nepokojů v 60. letech a počátku války s drogami.

"Jakmile přijeli, byli přinuceni vzít nejhůře placené práce či živořit desetiletí na sociálních dávkách," upozorňují odborníci. Odkazují na tři poslední sčítání lidu, podle kterých jihoasijští uprchlíci vykazují nejvyšší míru chudoby a závislosti na sociálním systému ze všech etnických skupin v zemi. "Když byli přijímání do Spojených států, posloužili důležitému politickému účelu, kterému dál sloužit nemohli. Tudíž byli odkopnuti," kritizují Patel s Tangem.   

Stejně tak ti, kdo dnes prchají ze Sýrie, slouží zájmu amerických politiků, varují akademici s tím, že již nejsou využíváni jako postavy zachráněné americkou štědrostí. "Pro jisté konzervativce jsou mytickými teroristy, oporami výkladu doktríny zformulované po 11. září, podle kterého je Amerika v neustálém ohrožení," tvrdí profesoři. Dodávají, že podle této teze mohou být USA opět velké pouze za předpokladu, že podobné lidi udrží vně. Dokonce i liberálové, kteří podporují přijetí omezeného množství Syřanů se kloní k teroristické frázi, když požadují třídění Syřanů v zevrubných prověrkách, deklarují experti. Uvádějí, že od začátku syrské války tak Spojené státy přijaly pouze něco málo přes 2500 uprchlíků, což je mnohem méně než 10 tisíc, k jejichž přijetí se Washington v tomto fiskálním roce zavázal.      

Tím však podle Patela s Tangemem boj syrských uprchlíků teprve začíná a jejich první dny v USA připomínají práci za chudinskou mzdu, závislost na sociálních dávkách a společenskou izolaci, kterou zažívali před desetiletími jihoasijští uprchlíci. "Spojené státy si v podpoře uprchlíků vedly hrozně i ve své nejsvětlejší hodince," deklarují profesoři. Závěrem konstatují, že by bylo skvělé, pokud by Amerika využila letošního světového dne uprchlíků k rozchodu se svou dosavadní historií a přestala se ptát, co mohou uprchlíci přinést Američanům, a položila si raději otázku, co může Amerika učinit pro ně.