Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU má další plán na omezení migrace. Bude stát miliardy euro

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Podle informací německého deníku Süddeutsche Zeitung chce EU během příštích pěti let investovat dalších šest miliard eur do zemí Blízkého východu a severní Afriky. Doufá, že tímto krokem omezí migraci.

Plán Evropské investiční banky (EIB), o němž mají šéfové evropských vlád rozhodovat již příští týden, má podle listu dobré šance na to, že bude schválen. Původně se počítalo s investicemi ve výši 7,5 miliardy eur.

Cílem návrhu je snížit motivaci uprchlíků, aby šli kvůli neuspokojivým podmínkám ve svých zemích do Evropy. Půjčky mají směřovat hlavně do výstavby škol, nemocnic nebo rozvoje infrastruktury v zemích jako je Jordánsko, Libanon nebo Egypt.

Část financí půjde podle šéfa EIB Wernera Hoyera také do států severní Afriky nebo západního Balkánu. "Pokud bude náš návrh přijat, můžeme (s financováním) začít během několika týdnů," řekl německému deníku Hoyer.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy