Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky delegátů se chtějí postavit Trumpovi. Propukne vzpoura a chaos?

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - V červenci se bude v Clevelandu konat nominační konference republikánů. Mohl by na ní nastat zmatek, jelikož se několik stovek delegátů hodlá postavit Donaldu Trumpovi.

Podle americké agentury AP se může stát, že manifestační jednotu nahradí půtky o nominačních pravidlech a politické platformě republikánů. Akce se může stát tribunou nespokojenců přenášenou živě televizí.

"Pokud Trump nominaci dostane, skutečně se bojíme, že to stranu zničí," řekla novinářům coloradská delegátka Kendal Unruhová. Na dotaz, co jí na Trumpovi vadí, odpověděla: "Myslíte kromě toho, že to není žádný republikán? Že je to pokrokářský, populistický protekcionista?" Podle oblíbeného rozhlasového moderátora Charlie Sykese republikány v Clevelandu čeká "absolutní chaos a vzájemné útoky všeho druhu".

Trump odmítá, že by mu na sjezdu, který se sejde 18. až 21. července, mohla nominace pro listopadové volby hlavy státu uniknout. Odpůrci Trumpa mají podle AP asi 400 delegátských hlasů. Na konferenci ale přijede 2472 delegátů, z nichž 1542 podporuje Trumpa. Hlas některých z nich je "volný", ale nejméně 1447 delegátů je vázáno stranickými pravidly, aby pro vítěze primárek zvedli ruku. K potvrzení kandidatury přitom Trump potřebuje 1237 hlasů.

Trumpovi odpůrci tvrdí, že rebelii proti vítězi primárek neorganizují, ale ani jí nebrání. Unruhová AP řekla, že se bude snažit prosadit zásadu, aby každý hlasoval podle svého svědomí, nikoli podle výsledku primárních voleb. S tímto cílem odpůrci Trumpa kontaktovali vlivný republikánský volební výbor, který zasedne týden před sjezdem. Pokud aspoň 28 ze 112 členů výboru tuto změnu podpoří, musí o ní hlasovat všichni delegáti sjezdu. "Budou-li delegáti zbaveni nutnosti hlasovat podle primárek, pak se uvidí," konstatoval člen Cruzova volebního štábu Chris Wilson. "Možné je všechno."

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy