Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko tvrdě proti migrantům: Žádná arabština, v naší zemi budete mluvit naším jazykem

Dánsko, Kodaň
Dánsko, Kodaň
Foto: Pixabay

Kodaň – Protiimigrantská Dánská lidová strana chce přijmout další krok, namířený proti přistěhovalcům. Plánuje studentům v tamních veřejných školách zakázat mluvit arabsky.

Navrhovaný zákaz, který však má jen velmi malou šanci, že se někdy strane skutečností, by se měl vztahovat na čas během vyučování i o přestávkách. „Pokud žijete v Dánsku, měli byste mluvit dánsky," řekl mluvčí strany Martin Henriksen tiskové agentuře Ritzau.

Henriksen vysvětluje, že navrhovaný zákaz je cílený právě na arabštinu, protože podle nedávno zveřejněné disertační práce je zdokumentováno, že arabsky mluvící studenti ve dvou školách používali tento jazyk a uráželi dánsky mluvící studenty a učitele, kteří jim tak nemohli rozumět.

„Jdeme po arabštině, protože to je ten bod, kde je problém," říká Henriksen. Připustil však, že jazyky jako turečtina by mohly být další na hypotetické černé listině jeho strany.

„Z toho, co jsem slyšel, to je bohužel problémem mezi studenty muslimského původu. Existují tu určité jazyky patřící do určitých kultur. A to je to, o čem mluvíme," řekl Henriksen.

Šéf dánského svazu učitelů (Danmarks Lærerforening) řekl, že myšlenka je jasným porušením svobody projevu. „Jsem toho názoru, že existují některé hodnoty, na kterých je naše společnost založena - svoboda projevu, rovnost pohlaví a demokracie, a o nich není možné diskutovat," řekl Anders Bondo agentuře Ritzau.

Není to první podobný návrh Dánské lidové strany, podle serveru The Local se navrhováním podobných nápadů zabývá zejména během letní sezóny s cílem získat prostor v tisku. Už dříve se partaj pokusila v zemi některé jazyky zakázat.

Loni v červnu byla strana ostře kritizována a zesměšněna, protože navrhla daň z používání anglických slov v reklamních spotech. Už předtím také chtěla, aby lidé žijící v Dánsku neměli dovoleno na veřejnosti mluvit svým mateřským jazykem.

Témata:  uprchlíci Dánsko arab

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy