Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další kroky v boji s migrací: EU odsouhlasila vznik pohraniční a pobřežní stráže

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Již letos v létě by mohla začít fungovat nová pohraniční a pobřežní stráž EU, dnes se na tom shodly členské země osmadvacítky.

O diplomatické shodě nad kompromisem dojednaným také s europarlamentem informovalo končící nizozemské předsednictví unie. "Evropskou pohraniční a pobřežní stráž nutně potřebujeme k posílení naší společné ochrany vnější hranice," uvedl dnes nizozemský ministr pro migraci Klaas Dijkhoff.

Vznik stráže na základě stávající unijní agentury Frontex navrhla Evropská komise jako součást reakce EU na migrační krizi loni v prosinci. Premiéři a prezidenti osmadvacítky stejný měsíc na summitu rozhodli, že věc by měla být přijata v první polovině letošního roku, tedy právě za nizozemského předsednictví unie.

Základním cílem budoucí pohraniční a pobřežní stráže má být ochrana vnější hranice bloku s cílem efektivního zvládání migrace a zajištění bezpečnosti uvnitř unie.

Sestávat má z unijní agentury postavené na základě nynějšího Frontexu, ovšem s rozšířenou působností, a národních úřadů odpovědných za ochranu hranic. Agentura se bude soustředit na operační strategii a podporu členským zemím při naplňování této strategie.

Organizovat tak bude moci rychlé zásahy na hranicích s cílem pomoci členským zemím při ochraně hranic, k dispozici má mít v záloze nejméně 1500 lidí. Pomáhat agentura má například také při organizaci návratů těch migrantů, kteří nedostanou v EU azyl.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.