Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Zmizelá venezuelská vesnice se vynořila po desítkách let z hlubin přehrady

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská ves, ve které kdysi žilo 1 200 lidí, byla 32 let pod vodou. S letošním suchem se opět objevila. Stala se tak zajímavou atrakcí nejen pro místní.

Dlouhé roky byla ze zaplavené vesnice Potosi vidět jen špička kostelní věže, která vyčnívala nad hladinu jezera. Na jejím místě vznikla přehrada Guri s vodní elektrárnou, kvůli které městečko zatopili v roce 1984. Vlivem dlouhodobého sucha, způsobeného fenoménem El Niňo, ale začala voda klesat a po čtvrt století tak opět spatřily světlo světa tamní domy, kostel, hřbitov i náměstí. Nyní se však město vynořilo úplně, uvedl britský deník Telegreaph.

Věž vysoká 26 metrů zůstala stát, i když byla přes 30 let pod vodou. Vláda tehdy uvažovala, že by ji nechala zbourat, nakonec slouží jako jeden z ukazatelů hloubky přehrady.

Letos kraj zasáhlo velké sucho a vesnice se začala postupně vynořovat. V současnosti se dno nádrže zelená trávou, na které se pasou krávy. Část původních obyvatel se během června přijela podívat na svůj někdejší domov. Místo také láká turisty. Jakmile přijde období dešťů, začne vesnice opět mizet pod vodou.

Témata:  Venezuela zajímavosti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy