Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR může zaútočit na USA, oslavoval Kim Čong-un odpal raket Musudan

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: china.org.cn

Pchjongjang - Severokorejský diktátor Kim Čong-un oslavuje středeční odpal raket Musudan a hrozí. KLDR je podle něj nyní schopna zaútočit na zájmy USA v Pacifiku.

Střely Musudan, které se odpalují z mobilních odpalovacích zařízení a mají dolet 3000 kilometrů, mohou zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko a zřejmě také americký tichomořský ostrov Guam.

"Testovací odpal byl úspěšný, současně ale neohrozil bezpečnost sousedních zemí," uvedla severokorejská agentura KCNA, která raketu nazývá Hwasong-10. Hwasong je v korejštině označení pro Mars.

"Máme nepochybně kapacitu zaútočit na Američany na tichomořské scéně," citovala agentura prezidenta. KCNA rovněž uvedla, že raketa vyletěla do výšky 1400 kilometrů.

KLDR ve středu učinila dva pokusy. První byl neúspěšný, v druhém případě raketa podle japonských a jihokorejských expertů vystoupala do výšky 1000 kilometrů. Odborníci uvedli, že KLDR pravděpodobně úmyslně změnila úhel odpalu tak, aby střela nezasáhla japonské území. Mluvčí jihokorejské armády prohlásil, že odpal svědčí o technickém pokroku ve vývoji severokorejských raket.

Témata:  Severní Korea USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy