Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude brexit nákazou? Německá média se ptají Čechů, jestli budou Británii následovat

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – Šéfka populistické Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petry volá po britském referendu po „nové Evropě“. Voliči její strany si přejí, aby Berlín následoval Londýn a odešel z Evropské unie. A co Češi, ptají se německá média.

Petry na sociálních sítích po zveřejnění výsledků napsala: „Nastal čas pro novou Evropu". AfD již dlouho volá po konci eura jako jednotné měny pro evropský projekt, a také se ostře staví proti imigrační politice Evropské unie, kterou považuje za příliš velkorysou.

Zástupkyně AfD v Evropském parlamentu Beatrix von Storchová také brexit velmi hlasitě ocenila. „Plakala jsem radostí," uvedla v pátek s tím, že vedoucí představitelé EU musí „přijmout odpovědnost a rezignovat, protože jejich projekt selhal."

A přijde po brexitu také dexit, tedy odchod Německa? Průzkum zveřejněný tento týden, na který odkazuje server The Local, ukázal, že většina příznivců AfD chce, aby se Německo rozhoupalo a odhodalo se k takzvanému dexitu.

Průzkum časopisu Stern a výzkumné skupiny Forsa, který byl zveřejněn ještě před výsledky britského referenda, ukázal, že 63 procent příznivců AfD uvedlo, že si přeje odchod Německa z EU. Tyto výsledky jsou však v ostrém kontrastu s názory Němců obecně. V jiném průzkumu 79 procent dotázaných uvedlo, že si přeje zůstat součástí unie.

Po zveřejnění výsledků se německé sdělovací prostředky netajily obavami, zda brexit nemůže vést k „nákaze", a k tomu, že by populistické krajně pravicové strany mohly získat podporu pro své plány týkající se rozpadu EU. List Süddeutsche Zeitung se ptá, zda bude Česká republika a Nizozemsko následovat a zda tyto země uspořádají svá referenda.

Mnichovský deník poukazuje na to, že Geert Wilders, vůdce nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu, již vyzval, aby Nizozemsko uspořádalo vlastní hlasování.

Příležitosti využili i další německé strany, které teď požadují reformy EU. Liberální strana FDP uvedla, že „Brexit otevřel diskusi o budoucnosti Evropy a že Evropská unie potřebuje nový začátek".

Témata:  Německo média

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy