Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým islandským prezidentem je historik Gudni Jóhannesson

Islandský prezident Gudni Jóhannesson s manželkou Elizou Reidovou
Islandský prezident Gudni Jóhannesson s manželkou Elizou Reidovou
Foto: gudnith.is

Reykjavík - Prezidentem Islandu se stane historik Gudni Jóhannesson. Zajímavé je, že doposud nepůsobil v žádném veřejném úřadu.

V sobotních prezidentských volbách získal 39,1 procenta hlasů, a porazil tak svou největší soupeřku, podnikatelkou Hallu Tómasdóttirovou, která si připsala 27,9 procenta hlasů. Vyplývá to z konečných výsledků, které zveřejnila islandská televize RUV. K výhře ve volbách na Islandu stačí prostá většina hlasů.

Na Islandu sobotní volbu prezidenta, který má převážně ceremoniální funkci, zcela zastínily úspěchy islandského fotbalového týmu na Euru ve Francii. Island se na mistrovství Evropy ve fotbale probojoval vůbec poprvé a hned se mu podařilo postoupit ze skupiny do osmifinále.

Podle zpravodajského serveru BBC News se odhaduje, že deset procent z 330.000 obyvatel ostrova je v současné době ve Francii a většina ostatních Islanďanů šampionát napjatě sleduje.

Profesor dějepisu Jóhannesson, který dnes slaví 48. narozeniny a přednáší na univerzitě v Reykjavíku, se rozhodl kandidovat teprve poté, co v dubnu Islandem otřásla aféra s takzvanými Panamskými dokumenty. Ty odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů.

Témata:  Island Gudni Jóhannesson

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy