Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globální strategie EU prý zdůrazní význam autonomie

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Není čas na globální policisty či osamělé bojovníky, napsala šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v předmluvě k nové evropské Globální strategii pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

O dokumentu, který kromě jiného zdůrazňuje potřebu strategické autonomie EU, budou v úterý a ve středu jednat premiéři a prezidenti zemí EU na summitu v Bruselu.

Na strategii pracovala evropská diplomatická služba rok, o dokument požádal unijní summit v červnu 2015. "Zpochybňován je smysl, dokonce sama existence, naší unie. Nicméně naši občané a svět potřebují silnou Evropskou unii více než kdykoliv dříve," stojí v předmluvě, jejíž text byl zveřejněn už nyní, celý materiál má být přístupný až po unijním summitu.

Podle Mogheriniové je v nynější době silnou taková EU, která myslí strategicky, má společnou vizi a koná společně. "To platí o to více po britském referendu," upozornila šéfka unijní diplomacie.

Britové se koncem minulého týdne v referendu vyslovili pro odchod z EU a podle diplomatů takové rozhodnutí ovlivňuje i nyní předkládanou strategii. Británie je druhou největší evropskou ekonomikou, vojensky nejsilnějším členem unie a držitelem stálého místa v Radě bezpečnosti OSN.

Témata:  EU Federica Mogherini

Aktuálně se děje

3. května 2024 11:17

Kuleba chce zapojit Rusko do jednání o míru nejdříve po summitu ve Švýcarsku

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy