Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená v Řecku: Krásné památky a dovbré jídlo, pozor na alkohol

Santorini, Řecko
Santorini, Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecko platí mezi Čechy za luxusnější a dražší destinaci. Dát pár tisícovek navíc se ale vyplatí. Řecko vás uchvátí svou historií, nezaměnitelnou přírodou i výborným jídlem.

Řecko je kouzelná země prozářená slunečními paprsky, prosycená vůní zrajících oliv a omývaná vlnami blankytně modrého moře. Vybrat si můžete ze stovek ostrovů a tisíců nádherných pláží. Kromě toho má země velmi zajímavou minulost, takže na své si přijde každý.

Místa, kde pobývali bohové

Bohové Řecko milovali a rozmazlovali. Důkazem jsou chrámy a monumentální stavby, které pro ně vytvořili smrtelníci jako projev úcty a vděčnosti. Mnohé z nich se zachovaly dodnes a byl by hřích je nenavštívit.

Pokud jste milovníky starověkých dějin, povinností by pro vás měla být návštěva Akropole v Athénách. Nejznámější a také nejnavštěvovanější řeckou památkou je Pantheon, tedy chrám bohyně Athény, kromě toho tady najdete pozůstatky dalších chrámů, sloupořadí či starověkých divadel.

Dobrou zprávou je, že téměř do všech athénských památek platí hromadná vstupenka, kterou pořídíte přibližně za 12 eur. Dostanete se s ní kromě Akropole také například do Olympeionu, Kerameikosu, Dionýsova divadla či Hadriánovy knihovny.

Pokud chcete vidět, odkud k nám přišli věrozvěsti Cyril a Metoděj, vyrazte do Soluně. Památky jsou tu od athénských naprosto odlišné. Převažují tu křesťanské kostelíky, muslimské mešity, navštívit tu můžete veřejné lázně a je tu také celá židovská čtvrť s 24 synagogami.

Nejen sportovce potom láká návštěva Olympie. Největším lákadlem je starobylý olympijský stadion pro 30 tisíc diváků, na kterém před mnoha staletími měřili síly sportovci v různých disciplínách. Ve městě stojí také Diův chrám s obří sochou nejvyššího boha, který je považován za jeden ze sedmi divů světa.

Minotaurus a překrásné pláže

Kréta je největší a nejoblíbenější z řeckých ostrovů a každý si tu přijde na své. Turisté mohou vyrazit do hor, dovolenou mohou strávit na pláži a ani tady nechybí úchvatné památky.

Kréta bývala střediskem mínojské kukltury, o čemž dodnes svědčí palácový komplex Knossos, zachovaly se také pozůstatky chrámu Faistos a Malia, který není tolik zahlcený turisty. Za návštěvu stojí také hlavní město Heráklion. A nezapomeňte si nechat povyprávět legendu o minotaurovi.

Mezi další oblíbené ostrovy patří Rhodos, Kos, Lesbos nebo třeba Korfu. Tady také najdete ty nejkrásnější pláže v Řecku. Na Rhodosu je ideálním místem pro rodiče s dětmi pláž Tsambika, milovníci surfování zase ocení pláž Prasonisi, kde fouká celý den.

Pokud nemáte rádi písek, navštivte oblázkovou pláž Eftalou na Lesbosu. Romantiku zažijete v zátoce Liapades na Korfu, jemný bílý písek a větší vlny zase nabízí pláž Mastichari na Kosu. Podle mnohých tou vůbec nejkrásnější je pláž Navagio na Zakynthosu se svou modrou lagunou a vrakem lodi, který dodává místu nádech tajemství. Na ostrově Santorini zase můžete obdivovat typické bílé domečky na skále s výhledem na moře.

Dopravní předpisy v Řecku

Na rozdíl od Česka jsou v Řecku zpoplatněny jen některé úseky dálnic. V průměru dáte za 100 km jízdy po dálnici 5-7 eur. Poplatky se vybírají při průjezdu mýtnými branami. Zpoplatněn je také podmořský tunel Aktio-Preveza a most Rio-Antirio.

Povinná výbava v Řecku zahrnuje výstražný trojúhelník, lékárničku a také hasicí přístroj, naopak reflexní vesta vyžadována není. Řidiči mají zakázáno telefonovat za jízdy, není tolerována ani hands free sada do ucha.

Povinné je naopak užívání bezpečnostních pásů na předních sedadlech a dětských autosedaček. Motocyklisté nesmí vyjet na silnice bez helmy. Nejvyšší povolená rychlost je stejná jako v Česku. Odlišná je ale tolerance alkoholu, řidič auta může mít v krvi 0,5 ‰ alkoholu, motocyklista pak 0,2 ‰. Svítit přes den není povinné.

Kuchyně, po které se utlučete

Gyros, musaka, tzatziky a všechno, co vytáhnou z moře, připraveno na tisíc skvělých způsobů - taková je řecká kuchyně. Dobrou zprávou je, že ceny jídla nejsou nijak závratné. Jsou samozřejmě vyšší než v Česku, ale oproti jiným destinacím vás ani několik večeří v místní taverně nezruinuje. Lepší jídlo tady pořídíte kolem 10 euro. Nespoléhejte ale na to, že zaplatíte kartou, ne všude je akceptují.

Pokud chcete šetřit, vařte si jídlo sami. Potraviny jsou tady mnohdy podobně drahé jako v Česku. Levně vás vyjde proslulý olivový olej, zeleninové konzervy, těstoviny, rajčatový protlak, tuňák, chleba či ovoce a zelenina. Více si naopak připlatíte za maso, ještě dražší jsou pak v Řecku sýry.

Pozor byste si měli dát na konzumaci alkoholu na veřejnosti. Nikdo vás za ni sice nebude pokutovat, Řekové ale velmi nelibě nesou opilecké chování, a to u turistů.

Témata:  Řecko dovolená

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy