Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzští studenti se bouří proti maturitám, petice je vzápětí zpražila

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Paříž - Proti maturitním otázkám protestují nejen čeští studenti. Franouzští středoškoláci tvrdí, že letošní test byl příliš složitý. Jako největší problém se ukázala angličtina.

Tento měsíc se na internetu objevily nejméně tři petice stěžující si, že letošní Baccalauréat - ekvivalent maturitních zkoušek.

Jeden z problémů je spojený se zkouškou z angličtiny, která zahrnovala i ukázku z románu Alice Hoffmanové Muzeum prazvláštních věcí. Úryvek popisoval Newyorčana lovícího ryby na řece Hudson během časného rána, kdy rozjímá nad jizvami, jež za sebou nechává urbanizace.

Studenti si stěžují, že text obsahoval neskutečně náročné výrazy jako: "nebem probleskovala matně růžová záře" či "Eddie se usadil se svým prutem". Mnozí si také stěžují, že dostali otázku, kde se scéna odehrává. Navzdory zmínkám o Manhattanu, Harlemu a řece Hudson je podle maturantů "nereálné" očekávat, že poznají, že se jedná o New York.

Přes 11.350 lidí už také podepsalo petici proti zkoušce z fyziky a chemie, a třetí petice je proti zkoušce z matematiky, která obsahovala chybu.

Ne všichni ale s těmito peticemi souhlasí. A proto více než 2000 lidí podepsalo petici, která vyzývá maturující studenty, "aby si přestali stěžovat".

Témata:  Francie maturity studenti školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy