Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijdou další útoky, vyhrožuje IS. Kde udeří tentokrát?

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

San Francisco – Islámský stát vydal nové video, na kterém oslavuje útok na gay klub v americkém Orlandu. Zároveň vyhrožuje, že přijdou další útoky. A na snímku naznačuje, kde by k nim mělo dojít.

Islámský stát na videu naznačuje, že by mohl zaútočit na cíle ve slavném městě hazardu Las Vegas a v San Franciscu, záběry přitom ukazují slavný most Golden Gate nebo budovy ve finanční čtvrti města.

Policie San Francisco už podle stanice ABC uvedla, že výhrůžky vzala na vědomí jak ona, tak i FBI, neexistují prý ale žádné důkazy, že by na těchto místech k útoku opravdu mělo dojít.

Jiný názor má vysloužilý vojenský veterán Scott Mann, který nyní provozuje neziskovou organizaci zabývající se terorismem. „Měli by být znepokojeni, protože IS jen tak nechrlí své hrozby, ani Al-Kaida to nedělá, ale když vám IS řekne, že se chystá něco spáchat, pak to většinou spáchá. Nebere si servítky," uvedl.

Video také obsahuje úryvky z tiskové konference Rady pro americko-islámské, kde její zástupci odsuzují násilí v Orlandu. „Je zde tenká linie, po které američtí muslimové chodí. Existují tu anti-muslimští aktivisté, prezidentští kandidáti a další, kteří neustále šíří strach z naší komunity. A na druhé straně tu stojí extremisté a teroristé, kteří rovněž vyvolávají násilí proti naší komunitě," uvedla výkonná ředitelka Rady pro americko-islámské vztahy Zahra Billoová.

I policie z Las Vegas uvedla, že video nepovažuje za reálnou hrozbu, ale spíše za pokus o to, aby teroristická skupina inspirovala a motivovala další osamělé střelce. Místní mluvčí FBI dodal, že kdokoli, kdo má podezření na radikalizaci amerických občanů, by měl zavolat místní policii.

Témata:  Islámský stát USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.