reklama

"Oliver bude mít odpovědnost za podporu kabinetu při zkoumání možností našich budoucích vztahů mimo EU, s Evropou a se zbytkem světa, stejně jako odpovědnost za sekretariát pro širší evropské a globální otázky," uvedla dnes britská vláda. Jedním z prvních úkolů bude tým vybudovat, a to z odborníků napříč státními úřady.

Premiér David Cameron na úterním vrcholném setkání s hlavami států a vlád zemí EU řekl, že s prací na možných variantách nového uspořádání vztahů a jejich přínosech a nákladech může začít už jeho expertní tým. Z předložených možností ale bude muset další postup vybrat až nový ministerský předseda.

Britská korunní území Jersey a Guernsey v Lamanšském průlivu a ostrov Man v Irském moři, která oficiálně nejsou součástí Spojeného království ani Evropské unie, si chtějí uchovat nynější status vztahů s Bruselem.

Závislé ostrovy prohlašují, že na rozhovorech mezi Londýnem a Bruselem o odluce mají přímý zájem, protože by výsledná dohoda mohla ohrozit jejich obchodní ujednání s EU. Chtějí tedy ohledně těchto vztahů zachovat nynější stav, který řeší jeden z protokolů britské přístupové smlouvy.

Zmíněný protokol uvádí, že ostrovy se mohou podílet na volné výměně zboží s unií. Tato dohoda by ale byla ochodem Británie anulována. Další problém korunní území vidí v otázce práv občanů ostatních unijních zemí, kteří na ostrovech žijí. Jejich práva zatím vycházejí z členství Británie v evropském bloku.